Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alkoholická kuchařka 1

5. 10. 2017

 

Malý slovníček

 

 

Kandys : rafinovaný repný cukor vo veľkých kryštáloch

 

Oddenek : tzv. podzemní stonek

 

Rojovník : česky odborne meduňka lékařská

 

Žltý zázvor : Kurkuma mletá

 

 

 

 

Pivo

 

Domáce pivo

Suroviny:

60 dag jačmeňa, 16 l vody, 250 g cukru, 2 - 3 dag chmeľu (dá sa kúpiť sušený v lekárni), 2 dag sladkého drievka (lékořice, pendrek), 1 hrsť sušených jabĺk, pivovarnícke kvasnice (alebo obyčajné droždie 5 - 6 dag)

 

Postup:

60 dag jačmeňa, ktorý dobre umyjeme, mokrý prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme 3 dni naklíčiť. Potom tento slad necháme 2 dni uschnúť v chladnej miestnosti, vložíme na väčšiu panvicu a pražíme. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň rozbijeme v mažiari, vsypeme do 16 litrov vody, pridáme asi 250 g cukru, 2 - 3 dag chmeľu (kúpime sušený v lekárni), pridáme 2 dag sladkého drievka (lékořice, pendrek) a hrsť sušených jabĺk. Zmes asi 2 hodiny varíme, potom precedíme cez plátno, najlepšie do hlineného hrnca. Keď tekutina trochu schladne pridáme pivovarnícke kvasnice, alebo obyčajné droždie asi 5 - 6 dag. Nádobu umiestnime do nie príliš chladnej miestnosti, denne opatrne odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Už po 3 dňoch môžeme pivo stáčať do fliaš. Vo fľašiach sa pivo necháva najmenej 8 dní.

 

Domácí tmavé pivo

Suroviny:

50 g suchého chmele, 700 g cukru, 300 g melty, 40 g kvasnic, 6 l kvalitní vody (bez chloru)

 

Postup:

Vše svařit (mimo kvasnic), až se odvaří asi 2 l vody. Po odstavení a ochlazení rozmíchat do šálku 40 g kvasnic a řádně s odvarem zamíchat a nechat 8 hodin stát. Po této době se vývar slije přes plátno do připravených lahví. Lahve se plní o 10 procent obsahu méně než je obsah lahve. Poté se lahve zazátkují, je dobré zátky dobře zajistit. Při kvašení se může stát, že tlak zátku vytlačí. Po 4 až 5 dnech se konzumuje.

 

Jak doma vařit pivo

 

Pivo vznikne tak, že ze sladu vyluhované cukry se povaří s chmelem, kvasnice z těchto cukrů vytvoří alkohol a vykvašený nápoj pak ještě několik týdnů zraje.

 

Pan Josef Fencl z Krušovic tvrdí, že zvládnout tento proces doma není problém - sám si pivo vyrábí v garáži již léta a o své zkušenosti se s námi ochotně podělil. To podstatné ukazují obrázky, ale byť je celý proces v zásadě jednoduchý, vstupuje do něj řada dalších faktorů, které mohou výsledek pokazit. Především je třeba pečlivě dbát na čistotu.

 

Teorie:

Slad, sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice nám v menším množství prodají (případně věnují) v každém pivovaru. Důležitá je kvalita vody -vhodná je dobrá studniční, ne příliš tvrdá voda, ale je možné použít i kvalitní vodu z veřejné vodovodní sítě. Slad si můžeme dát našrotovat přímo v pivovaru nebo jej pomeleme v kuchyňském mlýnku - trvá to pochopitelně déle. Dále potřebujeme hrnec odpovídajícího objemu, další větší nádoby na manipulaci s meziprodukty, potravinářskou hadici na stáčení, zdroj tepla (kamna, sporák), přesný teploměr schopný měřit do 100 °C a vhodný (nekovový) nástroj na míchání (např. velká dřevěná vařečka). Během přípravy sladiny, při tzv. rmutování je třeba zvyšovat teplotu jen pozvolna a pečlivěji hlídat. Břečku mícháme v pravidelných intervalech, aby se ze sladu uvolněné cukry na dně hrnce nepřipalovaly. Mláto odfiltrujeme přes husté drátěné síto, nebo sladinu stočíme hadičkou z mláta usazeného. Mláto můžeme ještě propláchnout vodou teplou 80 °C, kterou pak přidáme do sladiny. Při vaření můžeme přidat do sladiny na začátku jen polovinu chmele a zbytek až asi 15 minut před ukončením varu. Čím více sladu použijeme k přípravě sladiny a čím déle trvá kvašení mladiny, tím více má pivo alkoholu. V průběhu kvašení klesnou kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo pak z hrnce stáčíme do uzavřených nádob nejlépe pomocí hadičky. Během zrání mladého piva v uzavřených nádobách (skleněné láhve s patentní zátkou, plechové pětilitrové soudky, ale třeba i PET láhve) klesnou zbytky kvasnic na dno -pivo se vyčeří a před pitím je již není třeba filtrovat.

 

Postup výroby:

1) K přípravě piva jsou potřeba tyto suroviny: slad, sušené chmelové šišky (granule), pivovarské kvasnice a voda.

2) Slad, což jsou usušená naklíčená zrna ječmene zbavená klíčků, nahrubo pomeleme - získáme tzv. šrot.

3) Šrot nasypeme do hrnce (jen nerez nebo smalt) s vodou. Voda se během výroby vypařuje, dáme jí víc: z 15 l vody zůstane asi 10 l piva.

4) Za pravidelného míchání směs vody a sladu (břečku) zvolna zahřejeme na 64 °C a 15 minut teplotu nezvyšujeme.

5) Břečku poté zahřejeme na 75 až 77 °C a tuto teplotu udržujeme další půlhodinu. Poté odfiltrujeme vyluhovaný šrot - tzv. mláto.

6) Získáme tak sladinu, do které přidáváme chmelové šišky nebo chmelové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dag šišek nebo 1,2 dag granulí.

7) Sladinu uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto vzniklou mladinou necháme vychladnout.

8) V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 1,5 dl kvasnic na 10 I piva) a vmícháme do zbytku mladiny.

9) Mladinu necháme v temnu a chladu (5 až 10 °C) kvasit 7 až 10 dní. Na povrchu se vytvoří hustá pěna (deka).

10) Vykvašené mladé pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme v chladu (5 až 10 °C) a temnu 3 až 4 týdny dozrát.

 

Pivo

Suroviny:

5 l vody, 10 g chmelu, 35 g melty, 150 g cukru, 10 gr kvasníc

 

Postup:

Vodu, chmel, meltu a cukor povaríme 15 minút. Do vychladnutého - ale nie studeného roztoku pridáme kvasnice. Necháme vylúhovať 12 hodín. Po uvedenej dobe penu aj s chmelom odstránime, cez plátno precedíme a dáme do 0,5 l fliaš, ktoré uložíme asi na týždeň do chladu.

 

 

 

 

Bowle

 

Ananasová bowle

Suroviny:

1 ananas, hrozen vína, 20 dag pískového cukru, 1 l bílého vína, 0,7 l sektu

 

Postup:

Ananas rozpůlíme a lžičkou vydlabeme dužinu. Hroznové víno nakrájíme na půlky. Vložíme do mísy, posypeme cukrem a zalijeme vínem. Za občasného míchání necháme v chladničce, až se cukr rozpustí. Před podáváním přilijeme sekt.

 

Blesková bowle
Suroviny:
2 broskvové kompoty, 100 g pískového cukru, 4 dl koňaku nebo rumu, šťáva z 2 pomerančů, 1 l bílého vína, 1 l sodové vody nebo sektu.

Postup:
Broskve necháme okapat (šťávu z kompotu dáme vychladit) nakrájíme na kostičky, dáme do skleněné mísy na bowli nebo do skleněného džbánu, zasypeme cukrem, zalijeme koňakem, šťávou z pomeranče a částí vína tak, aby bylo ovoce zakryté. Necháme asi 2 hodiny odležet, několikrát promícháme. Pak přidáme šťávu z broskví a zbytek vína. Dáme do chladničky. Před podáváním přilijeme sodovku nebo sekt a podáváme v hrníčku se lžičkou.

 

Melounová bowle

Suroviny a postup:

Omytý meloun rozkrojíme a kulatou vykrajovačkou vybereme dužinu. Dáme do mísy, zalijeme částí vína, osladíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme v lednici macerovat asi hodinu. Pak promícháme, přilijeme sekt nebo sycenou vodu a podáváme přizdobené snítkou máty a obložené ledovými kostkami.

 

Silvestrovská bowle
Suroviny:
2 plechovky ananasu, 3 plech. mandarinek, 1 plech. broskví, 0,5 l rumu, 1 l polosuchého bílého vína, cukr, šampus nebo soda, 3 l lahev


Postup:
Z ovoce slijeme šťávu, ovoce nakrájíme na kousky vložíme do sklenice, přidáme ananasovou nebo mandarinkovou šťávu z kompotu, osladíme dle chuti a zalijeme 0,5 l rumem. Necháme tak 3 dny v chladu naložené za občasného promíchání. Pak dolijeme víno, šampus nebo sodovku. Podáváme chlazené.

 

 

 

 

Koňaky

 

Čokoládový koňak 1

Suroviny:

5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 5 dl mlieka, 2 PL kakaa, 2 balíčky vanilkového cukru, 5 dl rumu.

 

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, za stáleho miešania pridáme kakao, mlieko, vanilkový cukor. Vo vodnom kúpeli privedieme do varu. Do vychladnutého pridáme rum, dobre zamiešame a dáme do fliaš.

 

Čokoládový koňak 2

Suroviny a postup:

1 čierne pivo sa uvarí so 100 g  kakaa a 1 kg kryštálového cukru. Do 2 - 7 dl fliaš sa rozleje táto zmes a doleje sa domácou pálenkou (Hruškovica 0,5- 07 l).

 

Karamelový koňak

Suroviny a postup:

1 sladené kondenzované mlieko nechať karamelizovať vo vodnom kúpeli tak, aby bolo zakryté vodou a variť 1 hod. Po vychladnutí sa pridá 2 - 3 dl mlieka a 1/2 l rumu a dobre sa vymieša.

 

Vajcový koňak

Suroviny:

4 žĺtky, 1 konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, 5 dl obyčajného mlieka, 2,5 dl rumu, pol vrecúška vanilkového cukru.

 

Postup:

Žĺtky, kondenzované mlieko, obyčajné mlieko a vanilkový cukor rozmixujeme a v hrnci s dvojitým dnom alebo nad parou za stáleho miešania uvaríme. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť, potom pridáme rum. Dobre premiešame, nalejeme do fliaš, uzavrieme a odložíme na tmavé a chladné miesto.

 

Vaječný koňak 1

Suroviny:

5 žĺtkov, 5 PL práškového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 dl mlieka, 0,5 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (Salko), 5 dl rumu.

 

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme Salko, zriedime prevareným mliekom, ktoré postupne pridávame a za stáleho miešania pridáme rum.

 

Vaječný koňak 2

Suroviny:

4 žĺtky, 25 dag cukru, 1/2 l mlieka,  alebo smotany, 1 vanilkový cukor a 125 g konzumného liehu.

 

Postup:

Žĺtka a cukor sa trú spolu asi 15 minút a potom sa pridá 1/2 l mlieka alebo smotany a nakoniec sa primieša alkohol. Koňak sa nechá určitý čas stáť.

 

Vaječný koňak 3

Suroviny:

1/2 l mlieka, alebo smotany, 20 dag cukru, 1 vanilkový cukor, 8 žĺtkov, 1/8 l liehu.

Alebo:

1 l mlieka, 5 dag čajového masla, 35 dag cukru, 12 žĺtkov, vanilka, a 3/4 l liehu.

 

Postup:

Mlieko, vanilka, cukor, žĺtky vymiešame a varíme vo vodnom kúpeli do zhustnutia. Po vychladnutí primiešame alkohol.

 

Vaječný koňak 4
Suroviny:
25 dag moučkového cukru, 7 - 9 žloutků (podle velikosti), 1/2 l svařeného zcezeného mléka, 1/2 rumu, vanilinový cukr

Postup:
Cukr a žloutky ušleháme do pěny. Přidáme mléko a dobře rozmícháme. Přidáme rum a také dobře rozmícháme. Nakonec vmícháme vanilinový cukr. Naplníme do uzavíratelných lahví. Uchováváme v chladu.

 

Vaječný koňak 5
Suroviny:
6 žloutků, 200 g moučkového cukru, 1/4 l svařeného vychladlého mléka, 1/2 l koňaku.

Postup:
Žloutky s cukrem třeme do hladka, pak pomalu vmícháme mléko a koňak. Při přípravě nápoje můžeme využít stolní nebo ruční mixér.

 

Vaječný koňak 6

Suroviny a postup:

5 žltkov vymiešame s 20 dag práš. cukru. 1/2 lit. plnotučného mlieka a 20 dag cukru uvaríme spolu s 1 vanilkou. Keď mlieko vychladne zmiešame spolu so žĺtkami a dáme zovrieť. Vypneme. Vychladne a postup opakujeme ešte 2 x. Keď vychladne, pridáme 3 dl liehu (dávam vodku) a 1 dl rumu. Vydrží aj mesiac. Ak chcete čokoládový, tak stačí pridať za lyžicu dobrého holandského kakaa a nič iné naviac netreba.

 

Vaječný koňak 7

Suroviny:

6 žloutků, 1 vanilkový cukr, 1 slazené kondenzované mléko, 0.5 l rumu
 

Postup:
Utřete do pěny žloutky s vanilkovým cukrem. Po troškách přilévejte kondenzované mléko a šlehejte. Do ušlehané směsi vmíchejte rum nebo slivovici. Nalijte do sklenice a nechejte zhoustnout.

 

Vaječný koňak 8

Suroviny:

10 žloutků, 2 lusky vanilky, 500 g cukru, 1 l brandy

 

Postup:

Žloutky šleháme 10 minut s cukrem a dření z vanilkových lusků, až vznikne hustá pěna. Postupně vmícháme brandy.

 

Vaječný koňak 9
Suroviny:
1/2 l šlehačky, 5 žloutků, 1/4 kg cukru krupice.

Dále potřebujeme:

2 vanilkové cukry a 1/4 l rumu.

Postup:
Šlehačku, žloutky, cukr svařit ve vodní lázni. Vařit tak dlouho, dokud to nebude horké. Pak stáhnout a přidat vanil.cukr, míchat a nechat vychladnout. Do řádně vychlazeného dáme rum.
Je vynikající !

 

Vaječný koňak 10

Suroviny a postup:

15 dag moučkového cukru, 2vanilkové cukry, 5 žloutků utřít do pěny, přidat 1 plechovku kondenzovaného slazeného mléka, půl litru převařené smetany a 3/4 litru rumu, pořádně promíchat a nechat do druhého dne. Přecedit do lahví.

Stačí půllitránek rumu, může se "dolít" lepším, ale ne aromatickým destilátem... Jinak rum je nezbytně nutný, bez něj to není ono... zhoustne vždycky.

 

Vaječný koňak 11

Suroviny:

30 dag cukru s vanilkou, 10 - 11 žloutků, 1/2 l svařené smetany (studené), půl plechovky neslazeného kondenzovaného mléka

 

Postup:

Vše se šlehá 1/2 hodiny, pak se přidá rum a šlehá se 1/4 hodiny. Přecedí se do lahví.

 

Vaječný koňak so smotanou

Suroviny:

5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 l šľahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu.

 

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom. K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.

 

Vaječný koňak Adam

Suroviny:

1 l mléka, ½ kg cukru, 1 slazené kondenzované mléko, 1 neslazené kondenzované mléko, 6 žloutků

 

Postup:

Vše smícháme v hrnci, za stálého míchání přivedeme k varu, chvíli povaříme a necháme vychladnout. Po vychlazení dle chuti dolijeme rum.

 

Vaječný koňak bez vajec

Suroviny:

2 kondenzované sladené mlieka ( Salko) a 1/2 l rumu

 

Postup:

Mlieka varíme v plechovkách 2 hodiny, po vychladnutí obsah vyklopíme do misy a vyšľaháme s rumom – najlepšie ručne – inak vznikne navrchu množstvo peny.

 

Vaječný koňak liečivý

Suroviny a postup:

6 celých čerstvých, nie starších vajec ako týždeň (najlepšie vyskúšať vodou: ak vypláva, nie je čerstvé) zaliať šťavou z 2 kg vytlačených citrónov tak, aby bola šťava  aspoň 1 cm nad vajcami a nechať stáť asi 10 dní. Každý deň premiešať a potom precediť. Na to pridať 3/4 kg medu alebo cukru a 0,5 l koňaku alebo vodky. Tento koňak sa denne podáva po lyžičke ako liek na choroby pľúc, osteoporézu a iné nedostatky vápnika.

 

Vaječný koňak od mamy

Suroviny:

5 žĺtkov – vajcia musia byť overene čerstvé, 300 g práškového cukru, 625 ml ( 5/8 l ) mlieka, 1 vanilkový cukor, ¼ l liehu (najlepšie čistý, ale môže byť aj vodka), troška rumu

 

Postup:

Žĺtky s cukrom miešame do penista, podľa pôvodného receptu cca 1 hodinu (čím dlhšie ich miešame, tým je koňak lepší). Je lepšie ručné miešanie – ak sa to robí elektrickým prístrojom, vo výslednom produkte vznikne navrchu veľa peny, ktorá sa potom zrazí. Mlieko varíme 10 minút, potom pridáme vanilkový cukor. Do vychladnutého mlieka vmiešame vyšľahanú zmes a alkohol – všetko ručne. Skladujeme v dobre uzatvorenej fľaši a necháme odstáť. Pred podávaním vždy fľašu pretrasieme. Koňak je vynikajúci a  hustý. Podávame ho v širokých pohároch posypaný hoblinkami čokolády.

 

Vaječný koňak so smotanou

Suroviny:

5 žĺtkov, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 l šľahačkovej smotany, 1/4 - 1/2 l rumu

 

Postup:

Žĺtky vymiešame s cukrom, zriedime trochou smotany. Zvyšok smotany uvaríme s vanilkovým cukrom. K horúcej smotane prilejeme žĺtky a zmes šľaháme až sa takmer varí. Odložíme a miešame do vychladnutia. Primiešame rum, precedíme do fliaš a odložíme.

 

Vaječný koňak z „Ledovek“

Suroviny:

3 sáčky bonbonů „Ledovky“, 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, rum podle chuti

 

Postup:

V troše vody Ledovky rozvaříme, přidáme slazené kondenzované mléko a dobře rozmícháme. Přilijeme rum, společně prohřejeme. Dobře rozmíchaný koňak nalijeme do láhve a necháme vychladit.