Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuře na 214 způsobů - první část

15. 9. 2017

Kuře na 214 způsobů

1. Kuře kung-pao

40 dkg kuřecího masa na kostičky, smíchat s jedním vejcem a 1 lžičkou solamylu,

osolit a promíchat. Vložit do rozpáleného oleje a osmažit do zlaté barvy. Pak přidáme

5 dkg loupaných arašidů, chilli papričky na malé kousky, zalijeme zálivem ze 2 lžic sojové

omáčky, 1 lžíce červeného vína, špetky cukru, soli a glukasolu. Ještě krátce pomícháme.

2. Kuře žiguli

1 kuře, 200g nivy, 2 lžičky drceného rozmarýnu (nebo čerstvý), lžíce křenu

nebo krenexu, asi 4 lžíce bílého vína, 1/8 (120g) másla, hlávkový salát na ozdobu.

Kuře rozpůlíme a obalíme ve strouhané nivě. Pokud sýr opadává, tak kuře položíme

do pekáče a nivu na něj nasypeme. Pak přidáme rozmarýn a poklademe plátky másla.

Lehce podlijeme a v rozehřáté troubě upečeme. Když je kuře hotové vmícháme do šťávy

křen a bílé víno a necháme ještě přejít varem. Kuře nesolíme protože dost slanosti získá

od nivy. Jednotlivé porce položíme na salátové listy a podáváme s hranolky nebo

vařenými bramborami.

3. Kuře Karkulka

Kuře, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej, sůl.

Kuře rozporcujeme na docela malé kousky, na talíř nasypeme díl hladké mouky a díl

sladké papriky, dobře promícháme. Osolené porcičky kuřete v této směsi obalíme. Do

pánve dám dost oleje (nebo použijeme fritovací hrnek), a porce usmažíme.

4. Kuře tahitské

1 kuře, 6 lžic másla, 1,25 dl vermutu, sůl, pepř, lžička rozmarýnu, lžička karí, 2

lžíce worcesteru, tabasco, 2 lžíce sójové omáčky.

Nejprve si připravíme omáčku: máslo rozehřejeme, přidáme vermut, rozmarýn, karí,

sójovou i worcestrovou omáčku, pár kapek tabasca. Dobře promícháme a velmi zvolna

vaříme asi půl hodiny. Kuře nebo kuřecí porce osolíme a opepříme a pečeme na rožni

nebo na mřížce nad dřevěným uhlí. Často potíráme připravenou omáčkou.

5. Kuře floretinské

1 kuře, 1 cibule, 1 mrkev, kousek celeru, bobkový list, šťávu z půlky citrónu,

1,25 dl bílého vína, 1 vejce, hladkou mouku, sůl, pepř, olej na smažení.

Kuře rozdělíme na porce, cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer jemně

nastrouháme, přidáme k cibuli a zalijeme bílím vínem a citrónovou šťávou a ještě přidáme

rozdrobený bobkový list. Do této směsy vložíme porce kuřete a necháme nejlépe přes noc

odležet v chladu. Dbáme aby maso bylo směsí dobře pokryto. Před přípravou maso

osušíme, obalíme v hladké mouce a rozšlehaném vajíčku, které lehce osolíme a

opepříme. V rozehřátém oleji potom všechno osmažíme. Podáváme s bramborem.

Nezapomeneme na zeleninový salát.

6. Kuře španělské

1 kuře, 200g šunky nebo šunkového salámu, 2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 4

stroužky česneku, 5 rajčat, pepř, sůl.

Kuře naporcujeme a opečeme ze všech stran na másle. Mezitím v jiném hrnci

rozehřejeme olej a osmahneme na něm jemně usekaný česnek. Osmahneme jenom

krátce aby česnek nezhořkl a hned přidáme kousíček másla, nakrájená rajčata, osolíme a

opepříme a dusíme. Až se šťáva vysmahne, podlijeme horkou vodou nebo vývarem,

přidáme nasekanou šunku nebo salám, porce opečeného kuřete a ještě pod pokličkou

dodusíme doměkka. Podáváme s brambory.

7. Kuře plněné rýží

Místo tradiční nádivky plníme kuře například houbami nebo ananasem, mrkví, oříšky

a podobně. Kuře naplníme rýžovou nádivkou, zašijeme a pečeme nasucho na víčku

1

zapékací misky. Kuře můžeme plnit i bramborami. Syrové brambory osolíme, přidáme

bylinky, kmín, lupínky másla, opět naplníme kuře a pečeme na sucho. Ochucenou rýži

můžeme také naplnit hlavičky žampionů, upéci a posypat strouhaným sýrem.

8. Kuře mnoha vůní

1 kuře, 200g Olomouckých tvarůžků, 150g libovejší anglické slaniny, palička

česneku, 4 jablka, sůl, pepř, sladká paprika, olej.

Kuře zevnitř důkladně vymažeme utřeným česnekem. Dutinu naplníme pokrájenými

tvarůžky promíchanými se slaninou a řádně zašijeme. Kuře na povrchu lehce osolíme,

položíme ho do pekáče s olejem, obložíme polovinami neloupaných jablek a v troubě

upečeme. Podléváme podle potřeby.

9. Kuře alla kachna

Očištěné kuře prosolíme a hodně napěchujeme kysaným zelím. Zašijeme a hodně

okmínujeme. Podlijeme vodou a omastíme sádlem nebo olejem (ne máslem) a pečeme.

Po upečení vybereme z vnitřku kuřete zelí a dáme je na mísu. Kuře naporcujeme a

podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

10. Kuře nadívané zelím jako kachna

1 kuře, 250g kvašeného zelí, 1 střední cibule, 100g slaniny, 2,5 dl oleje, 2

stroužky česneku, kmín, sůl, sladká paprika, pepř, nové koření mleté, muškátový

oříšek strouhaný, tlučený hřebíček.

Nejdříve připravíme nádivku. Ze zelí vymačkáme část šťávy a ještě drobněji je

pokrájíme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájenou slaninu, kmín,

trochu pepře, nové koření, rozmačkaný česnek a nakonec špetku muškátového oříšku a

hřebíčku. Hřebíčku nesmí být mnoho, neboť jinak přehluší vůni ostatního koření. Můžeme

jej i vynechat. Nádivku dobře promícháme a naplníme jí kuře. Naplněné kuře posolíme a

popaprikujeme. Je možné použít i kořenící sůl na pečené kuře. Naplněné kuře položíme

na pekáč, podlijeme olejem (pro fajnšmekry lze místo oleje použít odpovídající množství

vepřového sádla) a vodou, vydatně posypeme kmínem a vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme doměkka. V průběhu pečení kuře přeléváme šťávou a obracíme. Upečené kuře

rozpůlíme a vyjmeme z něj zelí. Pak je rozporcujeme, porce vložíme zpět do pekáče a

necháme spolu se šťávou ještě krátce péci. Podáváme s houskovým nebo bramborovým

knedlíkem.

Poznámka: Zelí lze podávat nejenom zvlášť, ale můžeme je před závěrečným

pečením vložit do pekáče společně s porcemi kuřete. Ty potom ještě více připomínají

kachnu, šťáva je však nakyslá a zelí mastnější.

11. Kuře bez tuku

Kuře rozpůlit, osolit, dát na jenské sklo. 1 hodinu neotvírat troubu! Pak potřít máslem

a paprikou a ještě chvíli péct.

12. Kuře pod peřinou

1 menší kuře, 3 rohlíky, majoránka, 2 stroužky česneku, mletá paprika, vegeta,

olej, cibule, sůl pepř, 2 vajíčka, 500g bůčku, petrželová nať.

Kuře rozporcujeme a vykostíme. Do vymaštěného pekáče vložíme vykostěné porce

kuřete (křídla a kosti použijeme na polévku), osolíme a posypeme sladkou mletou

paprikou. Na mlýnku pomeleme střídavě bůček, rohlíky a česnek, cibuli. Do vzniklé mleté

masy přidáme vegetu, koření, sůl, pepř, majoránku a vajíčko a vše důkladně rukou

promícháme. Vzniklou směs poklademe na připravené jednotlivé kuřecí porce (přikrytí

peřinou). Na vrch vložíme petrželku. Mírně polijeme olejem a dáme do trouby asi na

hodinu péci. Podáváme s bramborovou kaší.

13. Kuře pro mlsné jazýčky

Nachystáme si ruličky - na plátek šunky dáme plátek sýra, na sýr plátek anglické

slaniny a stočíme. Těmito ruličkami vyplníme kuře a můžeme je dát i pod kůži kuřete,

kterou pak zašijeme. Kuře posolíme a dáme péci do mírně vyhřáté trouby, bez tuku, bez

vody. Po 45 min. pečení potřeme rozpuštěným máslem s grilovacím kořením, aby vznikla

křupavá kůžička. Doba pečení je podle velikosti kuřete, asi 1,5 hod.

2

14. Kuře podle Judity

500g kuřecích prsíček, 2 kolečka zavařeného ananasu nebo stejné množství

kostiček, 1 dl šťávy z kompotu, sůl, pepř, lžíce sójové omáčky, lžíce oleje, půl lžíce

hladké mouky, 1 stroužek česneku.

Kuřecí prsíčka mírně osolíme (dle slanosti sójové omáčky), opepříme, potřeme

olejem, a na zbytku oleje opečeme. Přidáme krájený ananas, chvíli dusíme, pak maso

vyndáme, a do vypečené šťávy přidáme utřený česnek. Vlijeme mouku rozkvedlanou v

ananasové šťávě, zakápneme sójovou omáčkou a povaříem až zhoustne. Jako koření lze

přidat rozmarýn. Šťávou přelijeme porce masa a podáváme. Jako příloha je rýže.

15. Pečené kuře v zelenině

2 porce pečeného kuřete, 1 cibule, 2 lžíčky oleje, 50g netučného párku nebo

drůbežího salámu, mletá sladká paprika, 300g rajčat, 150g vařeného květáku, 2

sterilované okurky, sůl, sójová omáčka, trocha štávy z pečeného kuřete, petrželka.

Z porcí kuřete odstraníme větší kosti, maso nakrájíme na kousky, párek na tenká

kolečka (salám na kostičky), rajčata ponoříme na 10 sekund do vařící vody, oloupáme a

nakrájíme na dílky, květák rozebereme na růžičky, okurky nakrájíme na kolečka. Drobně

nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, po zpěnení hned vmícháme

rajčata a krátce podusíme. Osolíme je, přidáme uzeninu, květák, okurky, sůl, sójovou

omáčku, usekanou petrželku a krátce podusíme. Připravené kuře prohřejeme ve štáve od

pečení, přidáme je k zelenině a vše ješte krátce podusíme.

16. Pečené kuře s ranou zeleninou

1 kuře, sůl, 150g zeleniny (mrkev, celer, petržel, pórek, kedluben), 2 lžíce oleje,

2 mladé cibulky.

Kuře osolíme. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme pokrájenou

zeleninu, podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Kuře naplníme zeleninou,

zašijeme a pečeme.

17. Nadívané kuře zgödöllö

Pro 4 osoby - 1400g kuře (2 ks), 100g houby, 150g kuřecí játra, 100g máslo,

20g sůl, 3g mletý pepř, 30g petrželka, 4 ks houska, 2 dl mléko, 4 ks vejce, 1g

majoránka, 200g slanina, 0,5 dl olej.

Z maďarské kuchyně - Houby omýt a pokrájet na malé kostičky. Podobně nakrájet i

husí játra a oboje osmahnout v polovině množství másla. Okořenit solí, mletým pepřem a

petrželkou. Housky namočit do mléka. Žloutky smíchat se zbylým máslem, přidat

připravenou směs hub s játry a rovněž dobře vymačkané housky. Okořenit solí, pepřem,

majoránkou a vše promíchat. Nakonec přimíchat ušlehané bílky. Kuřata omýt a zvenku i

zevnitř osolit. Rukou uvolnit kůži směrem od krku a do uvolněné kapsy mezi kůží a masem

vměstnat připravenou náplň. Slaninu nakrájet na tenké plátky a obalit jimi prsa kuřete.

Takto připravená kuřata položit do pekáčku a s trochou oleje péci v předehřáté troubě asi

160° dozlatova. Propečená kuřata naporcovat a podávat s čerstvě smaženými hranolky a

salátem.

18. Nadívané jarní kuře

1 kuře, kuřecí játra, 2 vejce, 3 žemle, 1 lžíce másla, mléko, sůl, muškátový květ,

1 lžička sekané petrželky, 1 lžíce spařených rozsekaných kopřivových listů, olej.

Žemle rozmočíme v mléce, vymačkáme a utřeme s kořením, natěmi, solí, rozehřátým

máslem, žloutky a rozsekanými játry. Vmícháme tuhý sníh z bílků. Kuře naplníme

nádivkou a zašijeme. Pečeme za občasného podlévání dozlatova.

19. Surinamské kuře v zelí

1 celé vykuchané a očištěné kuře, 500g kysaného zelí, 1 velká cibule, 1

feferonka, 1 červená kapie, čtvrt lžičky mletého zázvoru, 100g slaniny, 2 lžíce oleje,

sůl.

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a na ni dáme kyselé zelí i s lákem. Kuře

naporcujeme, osolíme a dáme zprudka po všech stranách osmahnout na nakrájené a

rozškvařené slanině. Přidáme je k zelí, ochutíme nakrájenou feferonkou a zázvorem a

společně pod poklicí dusíme do poloměkka. Nakonec doplníme na kostičky nakrájenou

očištěnou kapii a dodusíme doměkka. Podle potřeby během dušení podlijeme vodou a

zamícháme. Podáváme s rýží uvařenou s několika kousky hřebíčku.

3

20. Kanadské kuře

Kuře, 2 sklenky vody, 1/8 másla, 1 šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu,

1 lžíce octa, sůl, pepř, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru, 1/2 citronu, 3 stroužky česneku.

Rozporcované kuře osolíme, přidáme sklenku vody a 1/8 másla a dáme péct. Do

kastrolku dáme necelý šálek nakrájené cibule, 1/2 sklenice kečupu, sklenici vody, 1 lžíci

octa, trochu soli, pepře, curry, chilli, 1/2 lžičky cukru a vše vaříme pod pokličkou asi 10

minut. Po svaření zakápneme šťávou z 1/2 citronu a přidáme 3 stroužky česneku. Touto

směsí zalijeme kuře a dáme dopéci. Příloha: bramborová kaše.

21. Katalánské kuře

1 kuře, 100g másla, 200g rajčat, 1 větší cibuli, pár celých pepřů, sůl.

Kuře naporcujeme na menší kousky, osušíme a opečeme na másle. Když už je

pěkně do zlatova přidáme na plátky nakrájenou cibuli, pepř, sůl a rajčata která si předem

upravíme a to tak, že je přelijeme horkou vodou, sloupneme, vydlabeme semínka a zbylou

dužinu nakrájíme a jenom tu přidáme ke kuřecímu masu. Společně pak zvolna dodusíme

do měkka. Jako přílohu můžeme dát rýži nebo těstoviny.

22. Toskánské kuře

Kuře, sůl, olej, česnek, lístky šalvěje, bílé víno, rajčata, pepř.

Kuře rozdělené na jednotlivé porce osolíme, necháme odležet. Na oleji opečeme na

proužky nakrájený česnek, přidáme nasekané lístky šalvěje, vložíme kuře a opečeme ze

všech stran. Zalijeme bílým vínem, přidáme na kousky nakrájená rajčata a dusíme.

Ochutíme pepřem, popřípadě dosolíme. Příloha: brambory.

23. Belgické kuře

Kuře, citronová šťáva, celer, pórek, mrkev, bylinky (bobkový list, tymián,

petrželka), cibule, hřebíček, víno, pepř, sůl.

Kuře potřeme citronovou šťávou, vložíme do hrnce. Přidáme jemně nastrouhaný

celer, kolečka pórku, mrkve, zalijeme vodou, povaříme. Přidáme bylinky, oloupanou cibuli

se zapíchaným hřebíčkem, víno, pepř, sůl. Vaříme doměkka. Bylinky odstraníme, kuře

vyjmeme, naporcujeme, přelijeme scezeným vývarem. Příloha: zelenina.

24. Francouzské kuře

Kuře, tavený sýr, bylinky ( petrželka, pažitka, řeřicha, estragon ), sůl, pepř,

máslo.

Připravíme si pastu z taveného sýra, jemně nakrájených bylinek. Směsí uvnitř

potřeme osolené a opepřené kuře. Zvenčí potřeme máslem a pečeme dozlatova. Příloha:

brambory.

25. Ruské kuře

1 kuře, 125g másla, 2 cibule, několik stroužků česneku, sůl.

Z Ruské kuchyně - Kuře naporcujeme na ploché díly a lehce osolíme. V širokém

kastrole rozpustíme máslo, urovnáme do něj kuře, posypeme je nahrubo nakrájenou cibulí

a česnekem. Přiklopíme pokličkou a tu zatížíme závažím a dusíme na prudkém ohni.

Přesně za 5 minut opatrně cibuli shrneme, porce obrátíme, cibuli dáme opět na porce,

ztížíme a dusíme další 4 minuty. V Čechách používáme "Papinův tlakový hrnec".

26. Indické kuře

Kuře, bílý jogurt, cibule, muškát, skořice, pepř, bobkový list, hřebíček, česnek,

paprika (koření), kečup, sůl.

Rozporcované a pokud možno vykostěné kuře naložíme asi na 2 hodiny do

rozšlehaného osoleného jogurtu. Pak na pánvi zpěníme cibulku, přidáme trochu muškátu,

skořice, pepře, bobkový list a hřebíček. Do toho vložíme kuře i s marinádou a dusíme

téměř doměkka. Nakonec přidáme rozetřený česnek, sladkou papriku a kečup. Povaříme

a servírujeme. Příloha: rýže.

27. Indické kari kuře

1 kuře, sůl, 1 cibule, 2 stroučky česneku, 1/2 lžičky koriandru, 1 lžička zázvoru,

2 lžičky kari, 1 lžíce kečupu.

Kuře vykostíme, nakrájíme na nudličky, posolíme a opečeme na tuku. Přidáme na

jiné pánvi opesmaženou cibuli, třený česnek a koření. Podlejeme 2 dl vody a dusíme.

Dochutíme kečupem a worchesterem.

4

28. Tatranské kuře

Kuře, žampióny, cibule, pórek, vepřová šťáva, sýr eidam, solamyl, olej, sůl,

petržel, rajče, bramborákové těsto, anglická slanina.

Kuře vykostíme a bez kůže nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a

solamylem a na opečeme na oleji. Přidáme žampióny, orestujeme, zasypeme drobně

pokrájenou cibulí a pórkem a podusíme. Z bramborákového těsta vyrobíme malé

bramboráčky. Bramboráčky dáme do zapékací misky (vždy 1 porce po 3 kolečka),

posypeme masem, přikryjeme plátkem slaniny, zasypeme sýrem a krátce zapečeme.

Podáváme zdobené petrželkou a rajčaty.

29. Indiánské kuře

Kuře, grilovací koření, cibule, jablko, celer, sůl, máslo, brusinkový nebo

rybízový kompot.

Kuře potřeme vně i uvnitř grilovacím kořením. Naplníme na osminky nakrájenou

cibulí, jablkem a celerem, osolíme, vložíme na pekáč. Rozpustíme máslo a smícháme s

grilovacím kořením. Částí podléváme, částí během pečení potíráme. Podáváme s

kompotem. Příloha: knedlík, brambory.

30. Tondovo kuře

1 kuře, olej, cibule, mrkev, celer, petržel, sůl, pepř, bobkový list, jalovec, dva

malé protlaky, cukr, malý kečup, česnek, provensálské koření.

Noky: 400g hrubé mouky, 2 rovné lžičky soli, 1 dl mléka.

Kuře rozporcujeme, porce osolíme a popepříme. Na dno pekáčku nalijeme trochu

oleje, dno pokryjeme na kolečka pokrájenou cibulí, mrkev, petržel, celer. Na zeleninu

dáme rozporcované kuře, přidáme lisovaný česnek, okořeníme jalovcem, pár bobkových

lístků, malinko pocukrujem. Na to dáme oba malé protlaky, kečup.

Vše zalijeme vodou a zasypeme provensálským kořením. Přiklopíme a dáme péci do

trouby. Jako příloha se podávají noky ale může být chleba, těstoviny atd.

Příprava noků: Z výše uvedených surovin vypracujeme těsto husté jako na lívance a

nakapeme (nastrouhat) do vařící osolené vody. Vaříme od bodu varu 8 -10 minut.

31. Koňakové kuře

1 kuře, 8 dl koňaku, celá husí játra, 120g sterilovaných žampiónů, špetka chilli.

tlučený hřebíček.

Čisté kuře podélně rozpůlíme, a uvaříme (dusíme) v 6 dl koňaku. Až bude kuře

poloměkké. Potom jednu půlku kuřete naplníme husími játry a posypeme tlučeným

hřebíčkem. Druhou půlku naplníme nakrájenými žampióny a posypeme špetkou chilli

koření. Obě půlky dáme do pekáčku, podlijeme zbylým koňakem a dopečeme v

předehřáté troubě doměka. Jako příloha jsou vhodné hranolky opečené nasucho.

32. Karamelové kuře

Papáníčko Stelly Zázvorkové.

Kuře operu a dobře osuším. Vnitřek kuřete osolím a vložím do něj jednu oloupanou

cibuli, kterou po upečení vyndám. Kuře peču v horké troubě na teflonovém pekáčku

prsíčkama dolů a bohatě potírám připravenou směsí z horké vody, oleje, cukru, sladké

papriky a citrónové kůry střídavě s rozpuštěným máslem. Po 20 minutách kuře obrátím a

za stálého potírání ho dopeču. Takto připravené kuře podávám s kompotem a bílým

pečivem.

33. Mandlové kuře

1 kuře, sůl, olej, máslo, 50g mandlí, petrželová nať.

Čtvrtky kuřete posolíme a opečeme na směsi oleje a másla. V troše másla

osmahneme rozpůlené mandle. Upečené kuře klademe na nahřáté talíře, posypeme

mandlemi a ozdobíme petrželí.

34. Rychlé kuře

1 kuře, sůl, kmín, olej a kousek másla.

Kuře očistíme, omyjeme, osušíme a naporcujeme. Do pekáče vlijeme trochu oleje,

nasypeme kmín (nešetříme) a na něj položíme osolené porce kuřete, které na povrchu

5

také trochu posypeme kmínem. Maso opečeme po obou stranách do zlatova a nakonec

na něj dáme hoblinky z másla. Příloha: brambory a pórkový salát.

35. Pytlácké kuře

Pro 4 osoby - 4 kuřecí prsa, 1 lžíce másla, 3 na proužky nakrájené mrkve, 1/2

na proužky nakrájené zelené papriky, 1 cibule - nakrájená na kolečka, 700 ml

kuřecího vývaru, 100 ml bílého vína, 1 bobkový list, 2 lžíce nasekané čerstvé

pažitky, 1/2 lžičky tymiánu, sůl a pepř.

Rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, mrkev a papriku. Na mírném plameni opékáme

asi 5 minut. přidáme kuře a přikryjeme pokličkou. Dusíme dalších 5 minut. přidáme kuřecí

vývar, víno a koření a dusíme na mírném plameni (šťáva nesmí bublat) tak dlouho, až je

kuře hotové. Příloha: vařené brambory, těstoviny.

36. Labužnické kuře

1 kuře, sáček kysaného zelí, 1 nožička paprikové klobásy (čabajky), grilovací

koření, sůl, máslo na pečení.

Klobásu umeleme a smícháme se zelím, které jsme dle potřeby propláchly a

pokrájeli. Směsí naplníme kuře a otvor zašijeme. Osolíme, posypeme grilovacím kořením

a dáme péci na kousek másla. Podáváme s bramborovými knedlíky.

37. Zadělávané kuře

1 kuře, 40g másla, 60g hladké mouky, sterilovaný květák (případně čerstvý,

povařený), 300g kolínek, sůl, citrónová šťáva, mléko.

Kuře rozporcujeme, osolíme, vložíme do kastrolu, podlijeme a dusíme. Když je

měkké, vyjmeme ho, mléko rozšleháme s moukou a za stálého míchání vlijeme do šťávy.

Několik minut povaříme a šťávu přecedíme. Omáčku dochutíme citrónovou šťávou a podle

chuti dosolíme. Nakonec přidáme květák a máslo. Porce kuřete v omáčce prohřejeme.

Jako přílohu podáváme kolínka.

38. Pikantní kuře č.1

Očištěné kuře potřeme česnekem rozetřeným se solí, pokapeme olejem, a necháme

odležet. Pak vložíme na vymaštěný pekáč a pečeme v troubě, případně grilujeme.

Vypečenou šťávu smícháme s paprikou, pepřem a kari kořením, během pečení kuře

podléváme. Do šťávy můžeme rozpustit i trochu másla. Po upečení kuře vyjmeme, šťávu

zahustíme moukou, rozmícháme, podlijeme vodou a povaříme. Porce kuřete se šťávou

podáváme s brambory nebo rýží.

39. Pikantní kuře č.2

Kuře se rozdělí na porce a pomaže, nechá se zaležet a na másle se upeče.

POMAZÁNKA: 1 lžíce oleje, 1 lžička kari koření, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička papriky, 2

stroužky česneku se solí, sůl dle potřeby.

40. Pikantní labužnické kuře

1 menší kuře (1 kg), 1 polévková lžíce oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3

stroužky česneku, 1 lžíce vegety, šťáva z poloviny citrónu, špetka soli, špetka

oregana a 1 lžíce petrželky.

Připravíme si marinádu a jednotlivé porce kuřete jí potřeme. Zabalíme do

mikroténové fólie a dáme nejméně na 1 hod. do lednice. Pak porce naskládáme do

pekáče, poklademe asi 2 lžícemi másla a dáme do vyhřáté trouby. V průběhu pečení kuře

zpočátku podléváme 2 dcl vývaru z drůbků. Potom jej poléváme výpekem. Po 20 min.

teplotu zmírníme a pečeme dozlatova.

41. Pikantní kuře s kysaným zelím

500g vykostěného kuřecího masa, 250g kysaného zelí, 3 stroužky česneku, sůl

(není-li zelí příliš slané, jinak nesolíme), pálivá paprika, 1 lžíce cukru, špetka

mletého zázvoru, 2 lžíce sádla.

Kuřecí maso pokrájíme na kostičky a osmahneme na troše sádla. Okořeníme a dáme

stranou do tepla. Mezitím na zbylém sádle podusíme zelí s cukrem doměkka. Pak do něj

vmícháme maso a ještě společně asi 5 minut dusíme. Pak necháme pár minut pod

pokličkou a podáváme s dušenou rýží.

42. Netradiční obalované kuře

6

Pro 4 osoby - 4 kusy kuřecích noh bez kůže, 120 ml bílého jogurtu, 40 g

ovesných vloček, 45 ml mléka, 3 lžičky hořtice, 3 lžičky čerstvé a nebo sušené

zelené petrželky či tymiánu, sůl, pepř dle chuti.

Předehřejem troubu na 200 stupňu Celsia. Smícháme mléko se dvěma lžičkami

hořtice, solí, pepřem a potřeme připravené kuře, které pak obalujeme v ovesných

vločkách. Připravené obalené kuře pečeme do zlatova na plechu asi 40 minut. Tak

dlouho, až z kuřete nevytéhá růžová štáva. Rozmícháme bílý jogur s jednou lžičkou

hořtice, nasekanou zelenou petrželkou či tymiánem, docutíme solí a pepřem dle chuti.

Servírujeme s pečeným kuřetem a vaší oblíbenou přílohou.

43. Sváteční kuře se sýrem

1 kuře, šťáva z citronu, 200g eidamu, tuk na smažení, sůl, pepř, hladká mouka

podle potřeby, zelená petrželka.

Maso z prsíček, stehen a boků oddělíme od kosti, ukrojíme na řízky, osolíme,

opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a přikryté mikrotenovou fólií dáme do chladna

odležet. Sýr nastrouháme. Pak kuřecí řízečky obalíme v mouce, prudce osmažíme na

rozpáleném tuku po obou stranách a ještě za horka posypeme hrstí strouhaného sýra.

Ihned podáváme ozdobené zelenou petrželkou, doplněné vařenými brambory a

zeleninovým salátem nebo kompotem.

44. Zapékané kuře ve šlehačce

1 kuře, pálivá paprika mletá, sůl, pepř, 20 stroužků česneku, šlehačka ,400g

eidamu.

Kuře rozporcujeme, posolíme a opepříme (vetřeme) a naklademe do pekáčku, jemně

poprášíme pálivou paprikou, přidáme na plátky nakrájený (nelisovat) česnek, česnekem

nešetříme, vše zalijeme šlehačkou, a navrch posypeme strouhaným sýrem (je ho hodně).

Dáme do trouby péci při teplotě 200 stupňů na hodinu. Podáváme s vařenými brambory.

45. Uzené kuře s kukuřicí

1 uzené kuře nebo 4 uzená stehna, 2 sáčky mražené kukuřice, 8 středně

velkých brambor, sůl, pepř, rostlinný tuk, 3 stroužky česneku, trocha horké vody

nebo vývaru.

Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky široké asi 0,5 cm. V pekáči rozpustíme

tuk, přidáme plátky brambor, posypeme je rozdrceným česnekem, pepřem a solí a opatrně

promícháme. Na směs položíme porce kuřete, malinko podlijeme vývarem, přikryjeme

alobalem, vložíme do předem vyhřáté trouby a na mírném ohni pečeme do změknutí

brambor. Kukuřici uvaříme, scedíme a při podávání obložíme kolem kuřete na

bramborách.

46. Citrónové kuřátko

400g kuřecího masa, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce vína, 1 lžíce sójové

omáčky, 1 lžíce cukru, šťáva z 1 citrónu, 1 vejce, 50g čínského zelí, 2 rajčata, 1 lžíce

škrobu, 1 lžička hladké mouky, ocet, sůl.

Na silnější plátky nakrájené kuřecí maso mírně opepříme a smícháme s marinádou,

kterou jsme připravili z citrónové šťávy, 1 lžičky vína, škrobu a mouky. Necháme 20 minut

v chladu odležet. Na rozpálený olej vložíme maso, dobře promícháme a asi 3 minuty

prudce restujeme. Pak přidáme kečup, sójovou omáčku, dochutíme cukrem a octem a

přisolíme. Ještě chvíli restujeme, pak přendáme na teplý talíř a zdobíme plátky rajčete a

citrónu a jemnými nudličkami čínského zelí. Prodáváme s hranolky nebo rýží.

47. Ebenové kuřátko

Asi dvoukilové kuře, 3 jablka, 10 dkg vlašských ořechů, 1 sáček rozinek,

kečup, sůl, kmín, 1 skořicový cukr, 1 dcl vody, 2-3 dcl červeného vína.

Kuře omyjeme, osušíme, posolíme, pokmínujeme a pořádně potřeme kečupem.

Jablka zbavená jádřinců vložíme do kuřete, podlijeme vodou a vínem a dáme péci

hřbetem vzhůru. Pečeme asi při teplotě 200 C. Zbylá jablka nakrájíme na kostky,

posypeme skořicovým cukrem. Po 45 minutách pečení, kuře obrátíme a přidáme jablka,

ořechy a rozinky. Za občasného podlévání dopečeme.

48. Kuře s banány č.1

Kuře, sůl, pepř, banány, mouka, petrželka.

7

Na oleji osmahneme na kousky nakrájené kuře, osolíme, opečeme, zalijeme vodou a

dusíme. Přidáme nakrájené banány, okořeníme pepřem, zaprášíme moukou a na

otevřené pánvi opékáme doměkka. Před dopečením přidáme nadrobno nakrájenou

petrželku. Příloha: brambory.

49. Kuře s banány č.2

1 kuře, 2 banány, 1 lžička škrobové moučky, 1 lžička mletého zázvoru, 4 lžíce

sójové omáčky, sůl.

Kuře rozdělíme na 4 porce, dáme do pekáčku, podlijeme šálkem vody, osolíme,

posypeme zázvorem a pokapeme sójovou omáčkou. Během dušení občas podléváme, až

je kuře téměř měkké, potom přidáme na tenká kolečka nakrájené banány. Nakonec

zahustíme škrobovou moučkou, rozpuštěnou v trošce vody. Ještě krátce povaříme a

dochutíme. Podáváme s vařenou rýží a kompotem.

50. Kuře s hráškem č.1

Kuře, cibule, mouka, vývar, víno, sůl, pepř, špetka muškátu, zelený hrášek.

Kousky kuřete osmahneme na tuku, vyjmeme. Pak osmahneme dozlatova cibuli,

zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vínem, rozmícháme. Přidáme kousky kuřete,

osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátu, dusíme doměkka. Mezitím uvaříme zelený

hrášek. Hotové kuře přelijeme scezenou šťávou a obložíme hráškem. Příloha: hranolky,

brambory, rýže.

51. Kuře s hráškem č.2

2 porce kuřete, 250g zmrazeného hrášku, 10g másla, kousek cibule, mletý

pepř, sůl.

Porce kuřete osolíme, opepříme, vložíme na drobně pokrájenou cibuli, hned

podlijeme malým množstvím teplé vody a dusíme pod pokličkou. Při dušení porce

obracíme a podléváme vodou. Když kuře téměř změkne, přidáme hrášek a dusíme dále,

až kuře i hrášek změknou. V hotovém pokrmu má být téměř všechna voda ze šťávy

odpařená. Podáváme s rýží nebo brambory.

52. Kuře dušené s hráškem

1 kuře, 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, sůl, pepř, mletá sladká paprika,

2 velké cibule, tuk (olej) pod cibulku.

Kuře očistíme, omyjeme a osušíme, pokrájíme na porce nebo větší kostky bez kostí

a dáme opéci na předem lehce osmahlou pokrájenou cibuli. Okořeníme, osolíme,

podlijeme a dusíme pod pokličkou do měkka. Zvlášť v kastrolku na kousku másla

prohřejeme okapaný hrášek z konzervy a na talíři přidáme k porcím masa. Podáváme s

rýží a zeleninovým salátem.

53. Kuře s pórkem v páře

1 kuře nebo 4 stehýnka, 150g žampiónů, 1velký pórek, lžičku zázvoru, lžičku

mletého kmínu, na špičku nože Glutasolu, sůl, 2 Lžíce bílého vína nebo destilátu

(vodka, slivovice).

Kuře s kůží rozdělíme na menší porce. Nejprve oddělíme stehna a křídla a rozdělíme

je v kloubech. Pak vyjmeme prsa a rozdělíme je napříč na několik menších kousků. Z

žampiónů dokrojíme nožičky. Do mísy naskládáme porce kuřete, špalíčky pórku a

žampióny. Navrch nasypeme koření, trochu soli, zbytek přidáme až v polovině vaření a

Glutasol až ke konci. Vše zakápneme alkoholem. Mísu dáme na pařák do většího hrnce s

vařící vodou a zakryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut na silnějším plameni, aby se

vytvořilo hodně páry. Pak oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v páře 2 až 3 hodiny (voda

v hrnci by již neměla vřít). Po dovaření bude kuře po nořeno do šťávy plné chuti z koření a

masa. Šťávou přelijeme buď porce kuřete nebo ji podáváme samostatně jako polévku.

Varianta : místo žampiónů můžeme použít jiné houby i sušené. Pro zvýraznění chuti

můžeme přidat celé ředkvičky, nebo kousky jiné čerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.

54. Kuře s koňakem

1 kuře, 25g slaniny, 150g žampiónů či hříbků, slepičí bujón, lžíce rajského

protlaku, hladká mouka, 1/2 dl koňaku, sůl.

Porce kuřete vložíme do kastrolu s rozehřátým máslem, přidáme nakrájenou slaninu,

sůl, podlijeme slepičím bujónem a dusíme. Když je kuře poloměkké, přidáme nakrájené

8

žampióny. Jakmile kuře i žampióny změknou, přidáme rajský protlak. Porce kuřete

vyjmeme na mísu, omáčku zaprášíme moukou, zalijeme koňakem a povaříme. Do hotové

omáčky vložím e porce kuřete. Podáváme s rýží.

55. Kuře s nádivkou

1 kuře, olej, sůl, pepř Nádivka: 1 houska, 2 vejce, 1 lžíce másla, 0,5 dl mléka,

kuřecí játra, strouhanka podle potřeby, 1/2 menšího pórku, na špičku nože

muškátového květu, sůl, celerová nebo petrželová nať.

Játra utřeme a dáme zpěnit na máslo s jemně nakrájeným pórkem a natí. Máslo

utřeme se žloutky, přidáme namočenou a vyždímanou housku, ušleháme s ostatními

přísadami. Nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Naplníme osolené kuře, zašijeme,

potřeme olejem a pečeme do zlatova. Podáváme obložené zeleninou s brambory nebo

rýží.

56. Kuře s velikonoční nádivkou

Kuře, 5 rohlíků, 1/8 l mléka, 4 vejce, 200g posekané kladenské pečeně, 1

cibule, 1 strouček česneku, petržel, pažitka, bazalka, pepř, sůl, máslo.

Kuře vykostíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky a promícháme s vejci ušlehanými v

mléce. Cibuli osmahneme na másle, česnek utřeme a spolu se zbylými surovinami

promícháme. Naplníme kuře, zašijeme a upečeme.

57. Kuře s jablky na víně

1 kuře, 40g oleje, 5 jablek, 40g Ramy, 250g brusinkového kompotu, 1,5 dl

bílého vína, lžíce kečupu, grilovací koření, 1 slepičí bujón, sůl.

Porce kuřete osolíme, posypeme grilovacím kořením a osmahneme na oleji po obou

stranách. Pak je podlijeme vývarem a upečeme doměkka. Mezitím rozkrájíme jablka na

půlky a z nich vykrojíme jádřince tak, abychom vzniklé jamky mohli vyplnit kompotem.

Naplněná jablka rozložíme na máslem vymazaný pekáč, podlijeme 1 dl ví na a v

předehřáté troubě pečeme. Když jsou jablka poloměkká, podlijeme je zbytkem vína spolu

s kečupem a dopečeme. Šťávu z jablek smícháme se šťávou z kuřete a přidáme kousek

másla. Tuto šťávu pak porce kuřete s jablkem polijeme a podáváme s rýží.

58. Kuře s chřestem a zázvorem

400g kuřecího masa, 3 lžíce sádla, 1 vejce, 1 lžička škrobu, sůl, 100g

konzervovaného chřestu, 1 lžíce bílého vína, 1 lžička zázvorového oleje, půl šálku

vývaru, trochu Glutasolu nebo Glutavitu, petrželová nať.

Kuřecí maso po vykostění nakrájíme na kostičky a smícháme s vejcem, škrobem a

solí. Připravíme si uvařený nebo konzervovaný chřest nakrájený na malé dílky. Na pánvi

rozpálíme sádlo, vložíme maso kuřete a osmahneme za stálého míchání. Dochutíme

vínem, Glutasolem, lžičkou zázvorového oleje a soli. Nakonec přidáme půl šálku vývaru a

chřest a za opatrného míchání zahustíme trochou máčeného škrobu. Hotový pokrm

přizdobíme petrželovou natí.

59. Kuře s pomerančovou rýží

1 kuře, sůl, lžičku nahrubo drceného pepře, špetku tymiánu,100g másla, 1,5

šálku rýže, lžíci másla, 3 lžičky nakrájené cibule, 3 lžíce nakrájeného celeru, trochu

cukru, šálek pomerančové šťávy.

Kuře osolíme, opepříme, potřeme vně i uvnitř tymiánem, obložíme máslem a

upečeme dočervena. Mezitím uvaříme ve slané vodě rýži téměř doměkka. Na lžíci másla

osmahneme cibulku a celer, přidáme cukr, smícháme s rýží a zalijeme pomerančovou

šťávou. Necháme 10 minut na slabém ohni vsáknout. kuře podáváme s pomerančovou

rýží a plátky pomeranče.

60. Kuře s pomerančem a vlašským ořechem.

1 střední kuře, půl lžičky mletého pepře, 1 a půl lžíce sádla, šálek

pomerančové šťávy, 1 a půl šálku cukru, 1 pomeranč, půl šálku vlašských ořechů.

Z čínské kuchyně - Očištěné, omyté a osušené kuře potřeme solí rozmíchanou s

pepřem a opečeme na tuku dozlatova. Potom je přikryjeme a na mírném ohni dusíme do

měkka. Měkké vyjmeme, necháme okapat a dáme do tepla na mísu. Do tuku po opékání

kuřete přidáme pomerančovou šťávu, cukr, kostky pomeranče bez jader a rychle

9

povaříme. Nakonec podle chuti dosolíme, opepříme a nalijeme na kuře a všechno

posypeme vlašskými ořechy (můžeme použít i pražené mandle).

61. Kuře s ořechy

1 kuře, 80g másla, 1 cibuli, 1 lžíce hladké mouky, 100g vyloupaných vlašských

ořechů, 1 žloutek, 4 lžíce smetany, trocha citrónové šťávy.

Kuře naporcujeme a osolíme. Nakrájenou cibuli osmažíme na části másla, přidáme

kuřecí porce a ze všech stran je krátce opečeme. Podlijeme horkou vodou a dusíme. Dle

potřeby ještě podléváme. Když je maso měkké, vyjmeme je, šťávu zaprášíme moukou,

přidáme zbytek másla, trochu doředíme horkou vodou a provaříme. Pak přimícháme

smetanu s rozkvedlaným žloutkem, ochutíme citrónovou šťávou a procedíme na kuřecí

maso. Již nevaříme, pouze necháme maso prohřát. Nakonec jednotlivé porce kuřete

posypeme sekanými ořechy a třeba i řeřichovými lístky.

62. Kuře s ořechovou omáčkou

1 kuře, 100g másla (máslo rozdělíme a na větší časti osmahneme cibuli -

zbytek použijeme později), 1 cibule, šťáva z citrónu, 100g vlašských ořechů

(vyloupaných), 1 dl smetany, 1 žloutek, 1 lžíce hladké mouky, sůl.

Očištěné a omyté kuře rozkrájíme na porce, které ze všech stran osolíme a opečeme

na zpěněné nadrobno pokrájené cibuli. Pak podlijeme horkou vodou nebo kuřecím

vývarem a za občasného míchání dusíme doměkka. Maso přendáme na nahřátý talíř,

šťávu zaprášíme moukou, doplníme zbylým máslem, podlijeme horkou vodou, povaříme a

dochutíme nadrobno rozsekanými ořechy a citrónovou šťávou. Nakonec zjemníme

smetanou rozšlehanou se žloutkem a nalijeme na kuřecí porce.

63. Kuře s vinnou omáčkou

1 kuře, 70g másla, 150g celeru, mrkve a petržele, hladká mouka, 1/8 l bílého

vína, muškátový květ, 1 citrón, cukr, 2 žloutky, 2 dl smetany.

Ma másle osmahneme zeleninu a vložíme osolemé čtvrtky kuřete. Za podlévání

dusíme asi 40 min. Maso vyndáme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou,

osmahneme, podlejeme vodou, přidáme muškátový květ, nastrouhanou citrónovou kůru a

citrónovou šťávu. Dochutíme cukrem a zavaříme 6 min. Nakonec vmícháme smetanu s

rozkvedlanými žloutky. Již nevaříme. Vložíme maso a necháme prohřát.

64. Kuře s vínem

Kuře, přírodní bílé víno, různé koření, máslo.

Vezmeme patřičný počet kuřat dle počtu strávníků, na jedno kuře jednu láhev

přírodního bílého vína, do kterého se přidají nejrůznější ingredience - tabasko, různé

koření dle vlastní fantazie, rozpuštěné máslo.

Obsah láhve natáhneme postupně do injekční stříkačky a kuře pořádně napícháme

až ke kosti. Připravuje se na grilu a pod něj je potřeba dát pekáč na zachycování šťávy. V

průběhu pečení se do kuřete pořád vpravuje to ochucené víno. Kuře je pak obrovsky

šťavnatý a ten sos je ještě lepší a všichni si do něj chodí namáčet chleba.

65. Kuře s jogurtem

Pro 4 osoby - 4 kuřecí prsa bez kosti, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 1/2

jemně nasekané cibule, 250 ml horké vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 250 ml bílého

jogurtu, 2 lžíce Solamylu, 2 lžičky sladké papriky, pepř na dochucení.

Kuřecí prsa opepříme a obalíme v mouce. Opečeme na rozehřátém oleji po obou

stranách asi 15 minut. Přidáme cibuli, vodu a citrónovou šťávu. Zakryjeme pokličkou a

dusíme na mírném plameni asi 40 minut. Kuře odstraníme z pánvičky, smícháme Solamyl

s 2 lžícemi jogurtu a vniklou směs zamícháme do zbytku jogurtu. Směs nalijeme na pánev

a za stálého míchání vaříme až směs zhoustne. Přidáme papriku, zamícháme, nalijeme na

kuře a podáváme. Příloha: vařené brambory.

66. Kuře s bylinkovou nádivkou

1 kuře, sůl Nádivka: 80g bílé veky, 1 vejce, 4 lžíce šlehačky, 3 lístky máty,

pažitka, petrželka, 1 lžíce oleje, 1 mletá sladká paprika, sůl.

Kuře uvnitř osolíme, naplníme nádivkou a otvor zašijeme. Osolíme i vně a křídly

založíme dozadu. Nohy přivážeme k biskupu. Položíme do pekáče břichem dolů,

podlijeme vodou a dusíme přikryté v troubě asi 20 minut. Obrátíme kuře prsíčky nahoru,

10

podle potřeby podlijeme a dopékáme odkryté. Nádivku vyrobíme tak, že veku nakrájíme

na kostky, zalijeme smetanou rozšlehanou s vejcem a solí, přidáme olej, usekané bylinky,

papriku a lehce promícháme.

67. Kuře se šlehačkou

Kuře, hladká mouka, vejce, strouhanka, máslo, šlehačka.

Kuře rozdělíme na menší porce. Obalíme v hladké mouce, vejci a strouhance. Na

tuku osmažíme do růžova. Do máslem vymazaného pekáčku naskládáme takto usmažené

porce těsně vedle sebe a zalijeme je šlehačkou. Dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny.

Příloha: brambory, rýže, zelenina.

68. Kuře se slaninou

1 kuře, 6 proužků slaniny, tlučený jalovec, máslo, pepř, sůl.

Omyté kuře osolíme a vnitřek vytřeme tlučeným jalovcem. Na kuře poklademe

proužky slaniny, jemně opepříme, obložím e kousky másla, podlijeme vodou a za

občasného podléváním upečeme. Podáváme s vařenými brambory pokapanými máslem a

posypanými sekanou petrželovou natí.

69. Kuře se zeleninou Ginza

Pro 4 osoby - 6 sušených hub šíítake (mohou být i jiné druhy), 2 kuřecí řízky

(prsa), 4-5 listů pekingského zelí, 50g bambusových výhonků z konzervy, 250g

mražených zelených fazolek, kousek čerstvého zázvoru, 1 stroužek česneku,

6 drobných rajčat, 2 lžíce bílého vína, pepř, 2 lžičky Solamylu, 2 dl kuřecího vývaru,

2 lžíce oleje, 3 lžíce sójové omáčky, špetka cukru.

Na marinádu: 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína.

Houby namočíme. Kuřecí maso nakrájíme na kostičky o straně asi 1 cm, vložíme do

marinády ze sójové omáčky a vína a necháme asi dvě hodiny marinovat. Pekingské zelí

nakrájíme na čtverečky, tužší žebra odstraníme. Zázvor nastrouháme a česnek nasekáme

nadrobno. Solamyl dobře rozmícháme v 1 lžíci bílého vína. Ve větší pánvi rozehřejeme 1

lžíci oleje, přidáme zázvor a česnek a zamícháme. Pak přidáme pekingské zelí a okapané

houby. Dusíme asi 2 minuty za stálého míchání . Zalijeme 4 až 5 lžícemi vývaru a ještě

krátce dusíme - zelenina by měla zůstat křupavá. Pak obsah pánve vyjmeme a

rozehřejeme v ní zbylý olej. Do oleje vložíme marinované kuřecí maso a smažíme asi 1

minutu. Zakapeme zbylým vínem. Přidáme bambusové výhonky, fazolky a rajčata a krátce

smažíme společně. Pak vmícháme máčený Solamyl a postupně přiléváme zbylý vývar, až

je omáčka tekutá a průhledná. Nakonec dochutíme sójovou omáčkou, pepřem a cukrem.

Podáváme s rýží.

70. Kuře se zelenou paprikou

Kuře, zelená papriky, cibule, rajská jablka, fritovací olej, majzéna, kečup, rýže,

okurka, česnek.

Kuře naporcujeme, zbavíme kůže a vykostíme, nakrájíme na kousky, obalíme v

majzéně a osmahneme na oleji. Po chvíli přidáme nakrájenou cibuli a papriku a 10 minut

dusíme. Přidáme rajčata, kečup a česnek. Podáváme s rýží, do které dáme pokrájenou

okurku.

71. Kuře v alobalu

1 kuře, sůl, pepř, žampióny, máslo, šunka.

Dobře očištěné kuře rozdělíme na 4 díly, osolíme a opepříme. Každou porci vložíme

na čtverec alobalu, povrch pokryjeme na tenké plátky nakrájenými žampióny (na jednu

porci asi 250g žampiónů). Mírně osolíme, pokapeme rozpuštěným máslem a přikryjeme

plátkem šunky. Alobal důkladně uzavřeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě nejvýše 30

minut. Podáváme se zeleninovým salátem a hranolky.

72. Kuře v alobalu s párkem a lečem

4 menší čtvrtky kuřete, 2 párky, menší sklenice sterilovaného zeleninového

leča, sůl, mletá sladká a pálivá paprika, česnek, olej, alobal.

Lečo podusíme, aby zhoustlo. Kuře osolíme, poprášíme paprikou, posypeme

rozetřeným česnekem a položíme na pláty alobalu potřené olejem. Párky po obvodo

několikrát nařízneme. Položíme je spolu s lečem na maso, dobře uzavřeme a pečeme na

11

plechu v troubě asi 20 až 30 minut. Pak alobal rozstřihneme a kuře necháme v troubě

zčervenat. Podáváme s rýží.

73. Kuře v mandlích

400g kuřecích prsíček, 4 lžíce oleje, 2 bílky, 3 lžíce vína, 1 lžíce škrobu, 100g

mandlí, 1 menší cibule, 50g pórku, půl lžičky Glutasolu, 2 střední žampióny, špetka

strouhaného zázvoru, sůl.

Maso nakrájíme na kostičky a promícháme s bílkem, máčeným škrobem a solí. V

mírně rozpáleném tuku maso o smahneme a děravou naběračkou vyjmeme. V tuku

pražíme spařené a oloupané mandle, přidáme nakrájenou cibuli, pórek a žampióny. Po

chvíli přimícháme prsíčka, zakápneme vývarem a dochutíme vínem, Glutasolem,

zázvorem a solí. Mírně zahustíme máčeným škrobem a krátce podusíme.

74. Kuře v nudlích

300g hrubé mouky, 1/2 kuřete, 4 vejce, sůl, 50g másla, muškátový květ, celý

pepř, 1 cibule.

Z mouky a vajec uděláme těsto, rozdělíme na 4 díly, vyválíme tenké placky a

necháme je proschnout. Nakrájíme nudle a uvaříme v horké vodě. V osolené vodě

uvaříme kuře do měkka spolu s pepřem a cibulí. Maso vykostíme, nakrájíme na kostky a

přidáme k nudlím. Ochutíme máslem, muškátovým květem a podlejeme vývarem.

75. Kuře v jogurtové marinádě

Pro 4 osoby - kuře (asi 1kg), kousek čerstvého zázvoru, 1-2 stroužky česneku,

2 lžičky koriandru, 1 lžička kmínu, 1 lžička kurkumy, 1/4 lžičky cayennského pepře,

1 lžička soli, 1 lžička octa, 350g bílého plnotučného jogurtu, máslo.

Nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek smícháme s mletým kořením a octem.

Kuře zbavíme kůže a tuku a rozdělíme na čtvrtky. Jogurt smícháme s připraveným

kořením. Kastrol vymažeme máslem. Porce kuřete ze všech stran potřeme silnou vrstvou

jogurtové marinády a vložíme do kastrolu. Zakryjeme fólií a necháme v chladničce tři

hodiny marinovat. Pak pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 50 minut.

Podáváme s rýží, mrkví dušenou na másle a s hlávkovým salátem.

76. Kuře v sýrovém kabátku

Kuřecí řízky, mléko, tučný měkký tavený sýr, žampiony, tymián, zázvor.

Kuřecí řízky osolíme a prudce opečeme na oleji. Podlijeme mlékem, přidáme tučný

měkký tavený sýr, který necháme rozpustit v trošce mléka. Pak přidáme nakrájené

žampiony, chvíli podusíme. Kořeníme tymiánem a zázvorem. Příloha: brambory, hranolky.

77. Kuře v sýrové omáčce

Kuřecí prsa, 100g tvrdého sýra, 1 dl šlehačky, vegeta, olej.

Maso nakrájíme na nudličky, prosipeme vegetou a necháme odležet. Sýr

nastrouháme na jemném struhadle. Maso osmačime na rozpáleném oleji, slijeme tuk,

podlijeme šlehačkou, zmícháme, když se začne odpařovat voda, přidáme sýr a necháme

rozpustit. Kdyby byla omáčka hustá, zředíme šlehačkou nebo mlékem.

78. Kuře v americké omáčce

Čtvrtky kuřete, mouka, olej, cibule, česnek, víno, slepičí vývar, rajský protlak,

bobkový list, sůl, pepř, bazalka.

Čtvrtky kuřete vložíme do kastrolu na rozpálený olej, zaprášíme moukou, přidáme

drobně nakrájenou cibuli a česnek, podusíme. Postupně přidáváme víno, slepičí vývar,

rajský protlak, bobkový list, sůl, pepř a bazalku. Vaříme asi hodinu. Příloha: brambory,

rýže.

79. Kuře ve šlehačce

Kuře naporcujeme asi na 12 dílů, posolíme, popepříme a posypeme pálivou paprikou

a nasekaným česnekem.Zalijeme jednou šlehačkou a na závěr posypeme sýrem tak, aby

kuře nebylo vidět a dáme zapéct.

80. Kuře na všechny způsoby

Naporcované kuře osolíme a přidáme 6 polévkových lžic rozehřátého másla. Dáme

do trouby zahřát. Mezitím si připravíme do hrníčku s vodou směsici koření - 1 kávovou

12

lžičku pepře, 1 lžičku papriky, 1 lžičku závoru, 2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky koření

Hubert, 1/2 lžičky jalovce, 1 lžičku kari, 6 lžiček oleje, 1 lžička provensálské směsi. Touto

směsí kuře potřeme a necháme v troubě péci přikryté 20 minut, pootočíme, a znovu

pečeme v již odklopené troubě 15 minut. Opět obrátíme, potřeme kořením a necháme

odkryté dopéci do měka. jako příloha může být špenát a bramborový knedlík.

81. Kuře na rychlo

1 kuře, máslo, hladká mouka, sůl, pepř.

Čtvrtky kuřete ještě rozdělíme na dva díly, osolíme je, obalíme v mouce a na

rozpáleném másle opečeme po obou stranách dozlatova. Porce pak dáme do kastrolu,

podlijeme, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 20 minut doměkka. Jako přílohu podáváme

vařené brambory posypané nadrobno nakrájenou pažitkou a pokapané máslem.

82. Kuře na sucho

Kuře očistíme, rozpůlíme, položíme řezem dolů na dva talíře, posolíme a pečeme.

Neobracíme a nepodléváme! Nebojte se talíře neprasknou. Chutná skvěle jako grilované.

Jako přílohu doporučujeme hranolky a hlávkový salát.

83. Kuře na divoko

Kuře, hermelín, pepř (kuličky), máslo, sůl, hrušky, červené víno, brusinkový

kompot (nemusí být).

Menší kuře naplníme hermelínem obaleným v nahrubo drceném pepři. Opečeme na

másle, osolíme, opepříme, dále pečeme zakryté v troubě. V polovině pečení přidáme

oloupané na půlky nakrájené hrušky. Pokapeme červeným vínem. Omáčku můžeme

dochutit brusinkovým kompotem. Příloha: knedlík.

84. Kuře na medu

Kuře se naloží do grilovacího koření a nechá se 24 hod. v ledničce. Druhý den se při

pečení podlévá 2 dcl hovězího vývaru smíchaného s 2-3 velkými lžícemi medu. Nejlepší

příloha je rýže s rozinkami a mandlemi.

85. Kuře na zelenině

Kuře, 1/2 kg vepřového bůčku, sůl, 5 stroučků česneku, 2 mrkve, 1 cibule, 2

petržele, 1/2 celeru, 100g anglické slaniny, lžíce kari, tymián, 1 lžíce kečupu.

Rozporcované kuře a bůček nakrájený na vyšší plátky osolíme, potřeme česnekem a

dáme na pekáč. Přidáme pokrájenou zeleninu, tymiám a slaninu. Podlijeme studenou

vodou a pečeme. Po hodině maso obrátíme. Před dokončením do šťávy přidáme kari a

kečup.

86. Kuře na celeru

1 kuře, 150g slaniny, 1 větší cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky

zázvoru, 1/2 celeru, 5-6 lístečků libečku, několik snítek petrželové natě, sůl.

Z německé kuchyně - Slaninu nakrájíme na kostičky a v tlakovém hrnci ji rozpustíme,

přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme do růžova. Pak přidáme sladkou

mletou papriku, zázvor a chvíli opět zasmahneme. V tomto základu promícháme na

kostičky nakrájený nebo nastrouhaný celer a na něj rozložíme osolené porce kuřete, na ně

libeček a petrželku. Podlijeme vodou, aby sahala asi do poloviny masa, hrnec uzavřeme a

dusíme doměkka. Podáváme s brambory.

87. Kuře na zelí

Menší kuře, sladká paprika (koření), kysané zelí, cibule, slanina, sůl.

Menší kuře naporcujeme na čtvrtky, osolíme a posypeme sladkou paprikou. Na dno

pekáče rozložíme vrstvu kysaného zelí, poklademe na kolečka nakrájenou cibuli a na

tento základ položíme porce kuřete. Na každou dáme plátek slaniny. Nepodléváme,

pečeme asi 45 minut. Kuře je lahodné a krásně křehké. Příloha: brambory, bramborový

knedlík.

88. Kuře na švestkách

500g švestek, kuře, pepř, 4 lžíce konaku, 50g másla, cibuli, sůl, 2 karotky, 4

šálky silného čaje.

Den předem namočíme švestky do čaje ochuceného konakem. Těsně před přípravou

je vyjmeme, necháme okapat a vypeckujeme. Asi polovinu švestek usekáme a naplníme

13

jimi osolené a opepřené kuře. Otvor zašijeme, kuře vložíme do kastrolu, přidáme máslo,

nakrájenou cibuli a karotku a dáme do trouby. Zapečeme, obložíme zbývajícími švestkami

a dopečeme doměkka. během pečení poléváme kuře vypečenou šťávou a podle potřeby i

vodou.

89. Kuře na houbách

1 kuře, 60g másla, 4 plátky slaniny, 1 velká cibule, sůl, 200g očištěných hříbků

nebo žampionů, sladká paprika.

Kuře rozdělíme na porce, vykostíme, osolíme, posypeme mletou paprikou. Alobal

potřeme máslem. Na každou porci kuřete položíme plátek slaniny, 2 kolečka cibule a

obložíme houbami. Položíme ořech másla a alobal zabalíme. Pečeme 1 a 1/2 hodiny.

Podáváme s dušenou rýží a zeleninovým salátem.

90. Kuře na houbách a zelenině

Kuře, sůl, sladká paprika (koření ), sušené houby, olej, nakládaná zelenina

Moravanka.

Omyté a naporcované kuře naskládáme na pekáček, osolíme a posypeme trochou

papriky. Na ně nasypeme houby. Vše podlijeme trochou oleje a dáme zapéci. Když je kuře

napůl hotové, nalijeme do pekáčku celou sklenici zeleniny Moravanka a dopečeme

doměkka. Příloha: rýže.

91. Kuře na žampiónech

800g vykostěného kuřecího masa, 250g očištěných žampiónů, 2 cibule, sůl,

pepř, 3 lžíce oleje, 1 lžíce pokrájených koleček pórku, hrst oloupaných mandlí,

lžička citrónové šťávy, 3 lžíce vývaru.

Kuřecí maso pokrájíme na proužky, žampióny na čtvrtky, cibuli nadrobno rozsekáme

a zpěníme na tuku. Pak k nim přidáme osmahnout maso, pokrájené mandle, osolíme a

ochutíme, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Pak přidáme

žampióny a kolečka pórku a dusíme do měkka. Podáváme s rýží.

92. Kuře na rožni

1 kuře, 4 stroužky česneku,, citrón, lžíce másla, 2 lžíce jogurtu, 1/2 lžičky

cukru, lžička mletého zázvoru, lžička oleje, lžička chilli nebo pálivé papriky, sůl,

případně trocha másla, lžička worcestrové omáčky.

Z indické kuchyně - Kuře očistíme z kůže a řádně je propícháme. Všechny ostatní

uvedené suroviny rozetřeme v pastu a kuře jí důkladně potřeme zevnitř i zvenku. Nazítří

kuře rožníme a případně pokapáváme rozpuštěným máslem.

93. Kuře na paprice

1 menší kuře, kuřecí játra, 1,5 dl husté sladké smetany, 60g slaniny, 1/2 menší

cibule, 1 lžička mleté papriky, sůl.

Očištěné kuře rozdělíme na 10-12 kousků, slaninu nakrájíme na kostičky,

vyškvaříme, přidáme nastrouhanou cibuli a necháme zpěnit. Na tomto základu opečeme

kousky kuřete a kastrol stáhneme z plotýnky. Vmícháme mletou papriku, sůl, podlijeme 2

lžícemi vody a dusíme doměkka za občasného obracení kousků. Když je maso skoro

měkké, přidáme kousky kuřecích jater a ještě asi 10 minut podusíme. Kuře zalijeme

smetanou a necháme ji přejít varem. Podáváme s jemnými noky nebo houskovým

knedlíkem.

94. Kuře na paprice s haluškami

3 kuřecí řízky, cibule, sůl, pepř, sladká červená paprika, polohrubá mouka, 2

vajíčka, voda.

Část kuřete nebo tři kuřecí řízky opláchneme a nakrájíme na malé kousky, cibuli

osmažíme na tuku a přidáme maso, za stálého míchání chvíli opražíme, solí a pepřem

ochutíme, sladkou červenou paprikou zasypeme, zalijeme trochou vody a dusíme dokud

není maso měkké.

Postup přípravy halušek: polohrubou mouku, dvě vajíčka, sůl a vodu smícháme a

propracujeme tak, aby nám vzniklo nelepkavé těsto, z prkýnka hotové těsto seškrabáváme

nožíkem po malých kousíčcích do vařící vody nebo propasíruje přes speciální síto s

velkými otvoru. Po vyplavání uvařené halušky vybíráme sítkem. Doba tepelné přípravy je

asi 1 hodina.

14

95. Kuře na paprice s houskovým knedlíkem

1 kuře, 1 l kyselé smetany, 100g másla, 50g polohrubé mouky, 2 velká zralá

rajčata, 1 velká cibule, 1 polévková lžíce soli, 1 lžička mleté papriky.

Očištěné a omyté kuře vložíme do vařící slané vody a uvaříme. Potom je z vody

vyjmeme a rozdělíme na čtvrtky. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme osolené,

paprikou posypané uvařené maso a prudce ho ze všech stran opečeme. Pak podlijeme 1

dl vývaru a dusíme za občasného podlití ještě hodinu. Před dokončením přidáme

oloupaná rajčata a společně 10 minut dusíme. Nato zahustíme šťávu kyselou smetanou, v

níž jsme rozkvedlali mouku, a ještě dalších 7 minut povaříme. Porce kuřete podáváme

polité omáčkou s houskovým nebo kynutým knedlíkem.

96. Kuře na marocký způsob "Mešui"

Kuře i droby umyjeme a osušíme. Droby vložíme zpět do kuřete, které ze všech stran

osolíme, opepříme a posypeme zázvorem a šafránem. Poklademe na něj kousky másla a

pak je vložíme do vyššího hrnce, přilijeme 3,5 dl vody. Na středním plameni vaříme asi

hodinu, během varu kuře pravidelně obracíme. Po hodině jej vyjmeme z vývaru,

rozsekáme na porce a necháme vychladnout. Mezitím namícháme jednu polévkovou lžíci

pálivé papriky a jednu kávovou lžičku kuminu - římského kmínu (v nouzi stačí i klasický

kmín) s 50g rozpuštěného másla. Osolíme. Omáčkou potíráme jednotlivé porce kuřete,

které pak poklademe na gril a upečeme do zlatova. Vhodnou přílohou je zeleninový salát.

97. Kuře na rozmarýnu

Pro 4 osoby - 2 kuřata, sůl, pepř, sladká paprika, petrželka, snítka čerstvé

rozmarýny, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla.

Kuřata potřeme vně i uvnitř solí, pepřem a paprikou a dovnitř vložíme po snítce

petrželky. Rozmarýnu rozlámeme na menší kousky a vsuneme pod kůži na prsou a na

stehnech. Na pekáči rozehřejeme olej, kuřata v něm zprudka opečeme z obou stran, pak

je položíme na záda a pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut doměkka. Kuřata

vyjmeme a rozdělíme na poloviny. Vypečenou šťávu dolijeme vodou, krátce povaříme,

zjemníme máslem a přecedíme na kuřata. Podáváme s bramborem nebo s rýží.

98. Kuře na pomerančích č.1

1 středně velké kuře, 3 pomeranče, 150g rostlinného oleje, lžíce medu, sůl.

Kuře očistíme, umyjeme, osušíme, osolíme, zevnitř potřeme částí medu a vložíme do

něj oloupaný pomeranč. Dám e do pekáče a olejem a vodou a upečeme. Během pečení

poléváme kuře šťávou. Hotové kuře dáme na mísu, obložíme ho kolečky pomeranče. Do

šťávy z kuřete přidáme šťávu z třetího pomeranče, promícháme, přecedíme a podáváme

samostatně v omáčníku. Ke kuřeti podáváme rýži.

99. Kuře na pomerančích č.2

1 kuře, 2 pomeranče, 1/4 l bílého vína, 1/4 l vývaru z kuřecího bujónu, Rama,

hladká mouka na jíšku, sůl.

Kuře nakrájíme na čtvrtky, osolíme, podlijeme vývarem a s kouskem másla dusíme

do měkka. Porce kuřete vyndáme na talíř a do omáčky přilijeme víno, zbytek vývaru,

přidáme trochu nastrouhané pomerančové kůry a omáčku zahustíme jemnou bílou jíškou.

Porce kuřete podlijeme omáčkou, obložíme dílky pomeranče a podáváme s nočky.

Krupicové nočky I.: Z 1/2l mléka, 70g másla a 200g krupice uvaříme hustou kaši a

necháme vychladnout. Pak do ní zamícháme 4 žloutky, sůl, trochu muškátového květu a

sníh z bílků. Lžíci namočenou v rozpuštěném másle vykrajujeme nočky, které klademe do

vymaštěné ohnivzdorné mísy, pokapeme máslem a upečeme v troubě dorůžova.

Krupicové nočky II.: 70g másla utřeme se 3 žloutky, přidáme 140g jemné krupičky,

osolíme a necháme chvíli odpočinout. Do osolené vroucí vody vykrajujeme lžičkou nočky a

občas zamícháme. Uvařené dáme na mísu, pokapeme rozehřátým máslem a ještě horké

podáváme k porcím kuřete.

100. Kuře na vermutu se smetanou

1 kuře, 3-4 rajčata, 0,5 l suššího vermutu (nejprve 2/3, potom zbytek), 200g

smetany, 3-4 lžíce oleje, 1 strouček česneku, trocha tymiánu, 1 lžička sladké

papriky, špetka cazenského pepře, sůl, pepř.

15

Kuře naporcujeme, každou porci zaprášíme směsí soli, pepře a papriky. Ka strol

vytřeme po dně a po stěnách česnekem. V kastrolu rozehřejeme olej a na něm do zlatova

opečeme porce kuřete. Přilijeme vermut a pod pokličkou dusíme na středním ohni asi půl

hodiny. Pak přidáme spařena, oloupaná, rozčtvrcená rajská jablka zbavená jader

a přilijeme polovinu smetany, zbytek vermutu, přidáme tymián a cayenský pepř.

Promícháme a necháme na středním ohni čtvrt hodiny bublat. Úplně nakonec kuřata

polijeme zbytkem smetany.

101. Kuře na víně

Kuře, 3 červené papriky, 500g žampiónů, 2 pórky, 2 polévkové lžíce sádla, sůl,

bílý pepř, sladká paprika ( koření ), špetka cukru, 3/8 l kuřecího vývaru, 1/8 l bílého

vína, 2 lžičky solamylu, 3 polévkové lžíce šlehačky, trochu citrónové šťávy, plátky

citronu na ozdobení.

Kuře omyjeme a osušíme. Rozdělíme je na 8 kousků. Papriky očistíme a nakrájíme

na čtverečky. Žampiony omyjeme a nakrájíme. Pórky nakrájet na kolečka. Ve velké pánvi

nebo kastrole zahřejeme máslo, kousky kuřete na něm opečeme do zlatohněda. Maso po

celou dobu stále obracíme, aby bylo opečené ze všech stran. Osolíme, opepříme a

okořeníme sladkou paprikou. Pokrm podlijeme kuřecím vývarem a vínem. Přiklopíme

poklicí a dusíme zhruba 30 minut. Přidáme nakrájenou zeleninu a vaříme ještě 10 minut.

Ve smetaně rozkvedláme solamyl. Touto směsí zahustíme omáčku a přibližně 3 minuty za

občasného míchání a při mírném ohni ještě povaříme. Na závěr omáčku dochutíme solí,

pepřem, cukrem a citrónovou šťávou. Kuře podáváme v omáčce ozdobené plátky citronu.

Příloha: brambory, hranolky.

102. Kohout na víně

Půlka kuřete (cca 500g), 40g anglické slaniny, 40g másla, 4 malé cibule, 80g

žampiónů, půl litru červeného vína, tymián, bobkový list, půl kávové lžičky hladké

mouky, malá sklenička koňaku, sůl.

Očištěné kuře nakrájíme na malé kousky (cca 10) a osolíme. Anglickou slaninu

zbavenou kůže nakrájíme na malé kostičky, vložíme do hrnce, rozpustíme, přidáme

polovinu másla a na této směsi kuře krátce opékáme po všech stranách, až se trochu

zbarví. Pak přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli a po chvíli rovněž na čtvrtky nakrájené

žampióny. Zalijeme vše vínem, přidáme tymián, bobkový list, osolíme a na prudkém ohni

necháme nepřikryté vařit. Až je víno asi z poloviny vyvařené, hrnec přikryjeme poklicí,

zmírníme plamen a ještě asi 20 minut necháme dusit. Zbytek másla promísíme s moukou

a v malých částech vmícháme ke kuřeti, přilijeme koňak a dusíme ještě asi 5 minut.

Vhodnou přílohou je pečená bramborová kaše nebo bramborové krokety. Podáváme se

stejným vínem, jaké jsme použili na přípravu kuřete.

103. Kuře po alföldsku

2 menší kuřata (po 800g), sůl, majoránka, 60g vyškvařeného drůbežího sádla,

drůbeží vývar nebo voda.

Kuřata osolíme, uvnitř vytřeme trochou majoránky a na povrchu potřeme drůbežím

sádlem. Podlijeme trochou vývaru a pečeme do červena. Podáváme s bramborovou kaší

nebo hráškovou rýží a s kompotem.

104. Kuře po španělsku

Kuře, 3 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce petrželové natě, 1 lžíce nasekané

cibule, sůl, špetka šalvěje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku.

Kuře osolíme a připravíme si zálivku ze 3 lžic kečupu, 1 lžíce medu, 1 lžíce

petrželové natě, 1 lžíce nasekané cibule, soli, špetky šalvěje, 2 lžic citrónové šťávy a 1

stroužku česneku. Vše promícháme a směsí potíráme kuře při pečení. Příloha: brambory,

hranolky.