Kuře na 214 způsobů - druhá část
105. Kuře po francouzsku
1 kuře, 2 cibule, 3 lžíce oleje, sklenka koňaku, 0,5l červeného vína, 100g
anglické slaniny, 6 žampiónu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, zelenou petrželku.
Kuře naporcujeme a lehce osolíme. Na rozehřátém oleji porce opečeme z obou
stran, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme. Pak maso přelijeme koňakem
a zapálíme, v přípravě pokračujeme až plamínek zhasne. Zalijeme vínem, přidáme
nakrájenou anglickou slaninu, opepříme a dusíme. Podléváme jen maličko pokud je to
16
nutné. V závěru přidáme ještě nakrájené žampióny, na plátky krájený česnek, zalijeme
trochou horké vody a dodusíme doměka. Můžeme zahustit máslovou jíškou. Na talíři
ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s bramborem nebo rýží.
106. Kuře po provensálsku
1 kuře, 500g rajčat, 2 stroužky česneku, půl cibule, 1 dl bílého vína, sůl, pepř,
olivy, hladkou mouku, tuk.
Kuře rozporcujeme na menší kousky než obvyklé čtvrtky, osolíme, opepříme
a obalíme v hladké mouce. Takto připravené maso osmahneme na tuku, přidáme krájenou
cibuli, utřený česnek, oloupaná nakrájená rajčata (snadněji je oloupeme, když je na chvíli
ponoříme do vařící vody), všechno podlijeme vínem a dusíme pod pokličkou doměka.
V závěru přidáme olivy.
107. Kuře po selsku
1 velké kuře, 100g anglické slaniny, 150g oleje, 1800g brambor, 1 velká cibule,
1 svazeček libečku, 50g uzeného bůčku, 2 lžíce rajčatového protlaku, vývar, pepř,
sůl.
Očištěné kuře rozporcujeme, osolíme, opepříme a na oleji ze všech stran opečeme.
Vyjmeme, ve šťávě opečeme kolečka oloupaných brambor i kolečka cibule. Připravené
maso urovnáme do zapékací misky, poklademe opečenými brambory s cibulkou
a přelijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali kečup. Podle chuti osolíme a přidáme
libeček ve svazečku. Pokrm dusíme v troubě doměkka, libeček ke konci úpravy vyjmeme.
Porce na talířích můžeme ozdobit čerstvou zeleninou - kolečky rajčat, proužky paprik nebo
alespoň usekanou zelenou petrželkou.
108. Kuřecí prejt se zelím.
1/2 hlávky zelí, drůbeží směs, 2 syrové brambory, 1 cibule, sůl, pepř,
muškátový oříšek, zázvor, 30g strouhanky.
Drůbeží směs upečeme a rozebereme, zelá nakrájíme na čtvrtky a 1/4 hodiny
povaříme v osolené vodě. Umeleme s brambory, okořeníme a přidáme nakrájenou cibuli.
Šťávu v misce zasypeme houskou, na ni dáme umletou hmotu a zapečeme.
109. Kuřecí minutkovýguláš
300g vykoštěného kuřecího masa, 40g oleje, 20g másla, 100g kapie, 3-4 lžíce
kečupu, mletá paprika, sůl, feferónky
Kuřecí maso pokrájíme přes vlákna na hranolky, vložíme na pánvičku s rozehřátým
olejem a prudce osmažíme za stálého míchání. Po dvou minutách přidáme pokrájené
kapie, kečup, pokrájené feferónky, okořeníme mletou paprikou, osolíme a za stálého
míchání, krátce podusíme. Hned podáváme s dušenou rýží nebo opečenými brambory a
se zeleninovým salátem.
110. Kuřecí maso s kapií
250g masa bez kostí, 1 vejce, 2 lžičky solamylu, 50g sterilované kapie, 2
cibule, 1 strouček česneku, 3 lžíce oleje, sůl, 1/2 dl bílého vína, 1 lžička sójové
omáčky, cukr, mletý zázvor.
Maso nakrájíme přes vlákno na nudličky, přidáme zázvor, rozšlehané vejce, solamyl
a lžíci vody, vše dobře promícháme. Necháme v chladnu minimálně hodinu odležet. Kapii
nakrájíme na nudličky, ciboli na tenlá půlkolečka, rozetřeme česnek. Maso dáme na
rozpálený olej, za stálého míchání smažíme asi 2 minuty. Přidáme cibuli, smažíme minutu,
přidáme česnek, kapii, sójovou omáčku, cukr, zalijeme vínem a dusíme minutu. Podáváme
s rýží.
111. Kuřecí maso se špenátem
Kuřecí maso, špenátové celé listy, červená paprika, červené víno, sojová
omáčka, sůl, 2 vajíča, Solamyl, rýže, 3 lžíce oleje, tuk pánev, mlwetý zázvor,
feferonky.
Připravíme si kuřecí maso, které nakrájíme na proužky. Maso dáme do misky mírně
osolíme, klepneme jedno nebo dvě vejce podle počtu porcí a na každou porci dáme jednu
lžičku bramborového škrobu (solamylu) a toto všechno důkladně zamícháme a necháme
odležet. Teď přišel čas na přípravu rýže, která bude přílohou. Rýži důkladně umyjeme až
17
bude voda kterou sléváme úplně čistá, poté dáme vodu asi tak dva prsty nad rýži mírně
osolíme a já přidávám dvě až tři lžíce dobrého oleje, nejlepší je zelený olivový olej. Rýži
kterou jsme si připravili dáme vařit nejdříve bez pokličky a teprve až rýže pojme velkou
část vody dáme pokličku a na nejmenším plamenu doděláváme ještě tak deset minut,
nesmí se nám připálit. Po této době dáme rýži na stranu a necháme přikrytou až do
podávání jídla. Nyní se pustitíme do masa, které máme naložené ve škrobu a vejcích.
Připravíme velkou pánev do které dáme asi tak lžíci ceresu nebo jiného tuku na smažení,
rozpálíme a vložíme ještě rozmíchané maso do tuku a dvěma lžícemi nebo vařečkami
rychle mícháme a maso roztrháváme na kousky tak jak bylo nakrájené. Maso, jak se
smaží tak má tendenci se spojovat do jednoho celku a tomu musíme zabránit. Masíčko
má být z obou stran do zlatova opečené a kousky mají mít stejnou velikost. V této fázi
dáme do rozpálené pánve asi tak lžičku mletého zázvoru a okamžitě vhodíme očištěný
špenát a na nudličky nakrájenou nejlépe červenou papriku. Lehce promícháme a zalijeme
asi tak jednou a půl deci vína nejlépe červeného a také dáme dvě lžíce kvalitní sojové
omáčky. Pokrm mícháme tak, aby se pěkně promíchal a po třech minutách zakápneme
máčeným škrobem. Škrob si namočíme do sklenky vody asi tak dvě až tři lžičky,
zamícháme a necháme stát, až se nám škrob usadí tak čistou vodu slijeme a to co nám
zůstane na dně zamícháme a touto hustou hmotou zalijeme hotový pokrm za velkého
míchání a odstavíme z kamen. Jídlo musí být jakoby skleněné a barva zeleniny má být
jasná. A máme hotovo, na talíře dáme úhledné kopečky rýže kterou obsypeme naším
pokrmem. Ten kdo má rád ostřejší, červeným olejem, který zhotovíme tak, že do
rozpáleného oleje dáme lžičku mletých feferonek, nebo pokud máme i čerstvých, a tímto
olejem si jídlo dochutíme. K jídlu je dobrý kompot . Po jídle je dobré dát sklenku vína nebo
bylinkového likéru.
112. Kuřecí bašta s bramboráčky
300g masa, pepř, sůl, kari, 2 žloutky, 4 lžíce oleje, 4 lžičky sójové omáčky, 1
lžička solamylu, 1 feferonka, 1 cibule.
Maso nakrájíme na nudličky, smícháme s ostatními surovinami a necháme 24 hodin
odležet. Opečeme na oleji a podáváme obložené malými nekořeněnými bramboráčky.
113. Kuřecí jehly
400g kuřecího masa bez kostí, 12 malých hlaviček hub, 1 párek, 1 paprika, 60g
slaniny, sůl, olej, mletá sladká i pálivá paprika.
Maso nakrájíme na silnější plátky, naklepeme a nakrájíme na čtverečky. Osolíme
a posypeme paprikou. Papriku a slaninu nakrájíme na tenké čtverečky, párek na šestiny
a vše střídavě napícháme na jehly. Maso, houby a papriku potřeme olejem a opékáme
nagrilu nebo na pánvi. Podáváme s pečenými bramborovými plátky a zeleninovým
salátem.
114. Kuřecí tajemství
Kuřecí řízky, banány, hladkou mouku, vejce a strouhanku na obalení, tuk na
smažení, sůl, špetku pepře.
Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme vhodně uříznutý kousek
banánu, svineme jako Španělského ptáčka a zajistíme párátkem. Obalíme v hladké
mouce, vajíčku rozšlehaném v troše mléka a ve strouhance. Na dobře rozehřátém tuku
osmažíme. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší. Můžeme přidat různé
dušené zeleninové směsi nebo salát ze syrové zeleniny.
115. Kuřecí saté
400g kuřecího masa, cibuli, 3 stroužky česneku, 1/2 lžíce kari, sůl, 2 lžíce oleje,
3 lžičky pokrájených arašídů.
Maso nakrájíme na menší kousky, smícháme s rozkrájenými cibulí a česnekem,
kořením a olejem. Necháme 2 h v chladu odležet, osolíme a zprudka opékáme na pánvi
na oleji. Podáváme s rýží a s miskou pokrájených osolených a opepřených rajčat,
sardelovou pastou, dílky citrónu a kokosovým mlékem (strouhaný kokos smíchaný s
kondenzovaným mlékem). Nakonec posypeme opraženými arašídy.
116. Kuřecí tokáň
18
1 vykostěné kuře (asi 1 kg), 2 lžíce oleje nebo sádla, 300g cibule, 300g
žampiónů, 50g másla, 30g mleté papriky, 2 dl rajského protlaku, sůl, kmín, pepř,
hrášek.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme kousky masa a opečeme.
Osolíme, opepříme, posypeme paprikou, zalijeme protlakem a dusíme do měkka. Mezitím
na másle podusíme na plátky nakrájené žampióny s kmínem a přidáme k masu.
Podáváme s dušenou rýží, do které můžeme přidat hrášek.
117. Kuřecí závitky
Kuřecí řízky mírně naklepeme a osolíme. Na plátek masa položíme plátek šunky
a plátek sýra, přidáme trošku nasekané cibule a opepříme. Maso přeložíme a pevně
ovážeme režnou nití. Upečeme. Podáváme s bramborem a kompotem.
118. Kuřecí roláda č.1
Vykostěné kuře, 80g slaniny, sůl, ořech másla, vývar z drůbků Nádivka: 2
vejce, sůl, muškátový květ, tymián, bazalka, 2 žemle, 1,5 dl mléka, 2 kousky zelené
části pórku vcelku, 2 tenké mrkve, slanina.
Vejce rozšleháme se solí a kořením. Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme
mlékem. Pórek spaříme a mrkev asi 5 min. povaříme. Slaninu nakrájíme, osmahneme a
přidáme k pečivu. Kuře osolíme. Slaninu na pečení nakrájíme, 2/3 dáme do nádivky,
zbytek na dno pekáče. Maso pokryjeme částí nádivky, doprostřed vložíme mrkev
obalenou pórkem, přikryjeme zbylou nádivkou, stočíme a upevníme jehlami nebo nití.
Položíme do pekáče na slaninu, osmahneme, osolíme, podlijeme vývarem a pečeme.
Otáčíme a podléváme.
119. Kuřecí roláda č.2
1 vykostěné kuře, sůl, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku, kari, 2 nožky
klobásy, 2 míchaná vajíčka, pepř.
Plát kuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky
bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití a pečeme za stálého padlévání.
120. Kuřecí roláda s klobásou
1 vykostěné kuře, sůl, kari, pepř, sardelová pasta, 250g paprikového bůčku, 2
nožky klobásy, 2 vajíčka, 2 hrsti sušených hub.
Kuře rozprostřeme na plát, potřeme pastou a posypeme solí a kořením. Asi do třetiny
položíme klobásu, obložíme namočený mi houbami a míchanými vajíčky. Menší část
kuřete přeložíme a dorolujeme. Pečeme a podléváme vodou z hub.
121. Kuřecí závitky Popelka
Kuřecí řízky, sýr Niva, kousek másla, šunkový salám, sůl, pepř, hladká mouka,
vajíčka, strouhanka.
Kuřecí řízky naklepeme, lehce osolíme, opepříme a potřeme směsí našlehané Nivy
s máslem a drobně nakrájeným šunkovým salámem. Plátky svineme a upevníme
párátkem nebo specielní jehlou či omotáním nitě. Pak obalíme v mouce, vejci, strouhance
a usmažíme v horkém oleji. Jako přílohu dáme brambory a nezapomeneme na dobrý
zeleninový salát.
122. Kuřecí plátky se zeleninou
Kuřecí plátky, solamyl, vejce, glutasol, mrkev , celer, pórek, přírodní víno,
drcený kmín, zázvor, sójová omáčka.
Plátky naložíme do těstíčka ze solamylu, vejce a glutasolu. Necháme odležet
a mezitím si připravíme na tenké plátky nakrájenou mrkev a celer, na kolečka nakrájený
pórek. Maso prudce opečeme, přidáme zeleninu, krátce osmahneme, pak ochutíme
několika lžícemi přírodního vína, drceným kmínem a zázvorem. Zakapeme sójovou
omáčkou a krátce podusíme. Příloha: rýže, hranolky, krokety.
123. Kuřecí játra na smetaně
250g kuřecích jater, 1 menší cibuli, lžíci oleje, lžička hladké mouky, kelímek
kysané smetany, sůl.
19
Cibulku jemně usekáme a zpěníme na oleji. Přidáme rozkrájená kuřecí játra, krátce
osmahneme ze všech stran, a po asi 10 minutích zalijeme kysanou smetanou ve které
jsme předem rozmíchali lžičku hladké mouky. Podle chuti osolíme a necháme přejít var.
Podáváme s rýží.
124. Kuřecí játra se sýrovými brambory
600g drubežích jater, 3 cibule,1 zelená paprika, 2 rajčata, sůl, mletý pepř,
pálivá paprika, 2 lžíce oleje, 20g slaniny, majoránka
Sýrové brambory: 500g vařených brambor, sůl,150g strouhaného sýra, 2 dl
smetany, 2 vejce, petrželka, 30g másla
Hrubě pokrájená játra opečeme na směsi oleje a pokrájené slaniny, přidáme na
proužky nakrájenou cibuli a papriku, osolíme, opepříme a ochutíme pálivou paprikou
a podle chuti i špetkou majoránky. Přidáme na půlkolečka nakrájená rajčata, prohřejeme
a podáváme se sýrovými brambory. Ty mezitím připravíme z vařených brambor,
nakrájených na plátky, které osolíme a promícháme se 150g strouhaného sýra a 2 dl
smetany rozšlehané se dvěma vejci a petrželkou. Vše promícháme a zapečeme v máslem
vymazané misce dočervena.
125. Kuřecí játra s rýží
300g kuřecích jater, 6 čínských hub (Jidášovo ucho), 2 lžíce oleje, 1 stroužek
česneku, 2 středně velké cibule, 2 čerstvé chilli papričky, 2 lžíce sójové omáčky, 1
lžička cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 zelená paprika, 3 šalotky.
Opraná kuřecí játra a houby, které jsme předtím na 20 minut namočili do horké vody,
nakrájíme na menší kousky. Na pánvi usmažíme do zlatova nakrájený česnek, pak asi
minutu smažíme cibuli a pálivé papričky. Přidáme játra a za stálého míchání orestujeme
do růžova. Přidáme sójovou omáčku, cukr, citrónovou šťávu, houby a smažíme asi minutu.
Nakonec vmícháme na proužky nakrájenou papriku se šalotkou a krátce osmažíme.
Podáváme s rýží.
126. Kuřecí pilaf (Kotopulo pilafi)
300g vařených kuřecích prsíček, 300g rýže, 1 cibule, 2 stroužky česneku,
sklenka kuřecího vývaru, 2 lžíce olivového oleje, lžíce protlaku, petrželová nať, pepř
a sůl.
Cibuli nadrobno nasekáme, maso pokrájíme a spolu s rozsekaným česnekem
osmahneme na oleji. Předem na 15 minut namočenou, pak dobře propláchnutou
a okapanou rýži přidáme k masu a za stálého míchání podusíme. Zalijeme vývarem
a vodou tak, aby tekutina bylo dvakrát tolik jako rýže. Na mírném ohni už bez míchání
dovaříme. Ochutíme zbylými surovinami a podáváme.
127. Kuřecí medailónky se sýrem
1 porce kuřecích prsíček, sůl, hladká mouka, 2 vejce, lžíce solamylu, 50 g
tvrdého sýra, olej, hranolky.
Porce kuřecích prsíček naklepeme, mírně osolíme, obalíme v hladké mouce a pak
v těstíčku ze 2 vajec, lžíce hladké mouky, lžičky solamylu a 50g strouhaného sýra.
Namočené medailónky smažíme v rozpáleném oleji do červena. Podáváme s hranolky
a velkou zeleninovou oblohou.
128. Kuřecí řízky Ondráš
Připravíme si těstíčko z jemně nastrouhané brambory, česneku, majoránky, soli
pepře, lžíce strouhanky, 2 lžic hladké mouky a 2 vajec jako na bramborák. Porce
kuřecích stehýnek naklepeme, mírně osolíme, obalíme v hladké mouce a pak
bramborovém těstíčku. Smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Ze zbytku bramborového
těsta usmažíme na pánvi malé bramboráčky, které podáváme k řízkům. Přidáme oblohu
nebo zeleninový salát.
129. Kuřecí řízky s banány
4 kuřecí řízky, 2 banány, 1/2 dcl rumu a 4 plátky šunky. Banány se rozpůlí
a nechají ještě chvíli v rumu. Pak se zabalí do šunky a řízků. Válečky se obalí a smaží se
jako řízky.
130. Kuřecí řízky se sýrem
20
4 řízky z kuřecích prsou, 4 plátky sýra, 2 lžíce bylinkového másla, vejce, sůl,
hladkou mouku a strouhanku na obalení a olej na smažení.
Do lehce naklepaných řízku nařízneme z boku kapsu, vytřeme půl lžící másla a
vložíme plátek sýra. Sepneme párátkem, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a
strouhance (můžeme ji smíchat se lžící strouhaného sýra). Smažíme zvolna na
rozehřátém oleji. Podáváme s vařenými bramborami sypanými petrželkou. Místo
bylinkového másla je možno použít hořčici nebo kečup.
131. Kuřecí řízky se zeleninovou náplní
2 kuřecí nebo krůtí řízky, 200g mraženého špenátu, 1 cibule, 2 oloupaná
rajčata, sardelovou pastu, 1 česnek, svazek pažitky, 1 balíčkovanou rýži, 2 dl
smetany, 100g plísňového sýru, olej, sůl, máslo, pepř, párátka.
Dáme vařit rýži. Nakrájíme si cibuli na kostičky a rozmrazíme špenát. Cibuli na pánvi
orestujeme, přidáme špenát, rozkrájíme na kostičky spařená a oloupaná rajčata, a rovněž
přidáme do pánve. Připravíme si kuřecí řízky, jemně je naklepeme, aby se rychleji
propekla, naplníme je připravenou nádivku z pánve, přehneme, zajistíme alespoň dvěmi
párátky, osolíme a na oleji z obou stran opékáme. Opečené plněné řízky přendáme na
talíř a doplníme kopečkem uvařené rýže. Můžeme dozdobit zeleninovou oblohou.
Nakonec, aby byl teplý, uděláme sýrový přeliv. Kousek másla rozehřejeme na pánvi,
přidáme nakrájenou cibulku, smetanu, lžičku sardelové pasty, nastrouháme stroužek
česneku, přidáme sýr, nakrájenou pažitku, dochutíme špetkou bílého pepře, jemně
dosolíme. Vzniklou omáčkou esteticky (z poloviny) přelijeme na talíři nandané kuřecí řízky
a za tepla podáváme.
132. Kuřecí řízky naložené v sósu
Kuřecí řízky, vajíčko, lžička soli, lžička cukru, lžička curry, lžička pepře, lžička
worcesteru, lžička sojové omáčky.
Z uvedených ingrediencí připravíme sosík, do kterého naložíme připravené kuřecí
řízky. Necháme alespoň jeden den v lednice odstát. Na pánvičce rozehřejeme olej a na
tom osmažíme tyto řízky. Stačí krátce ( 3-5 minut). Příloha: rýže, hranolky, chléb.
133. Kuřecí žaludky zadělávané
400g žaludků, sůl, několik zrnek celého pepře a nového koření, 40g slaniny, 1
cibule, 1 lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, 1 žloutek, 2 dl smetany, petrželka.
Žaludky očistíme, opláchneme, zalijeme studenou vodou tak, aby byly potopeny,
přidáme sůl a koření a vaříme téměř do měka. Nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli
zpěníme, přidáme odcezené a překrájené žaludky, za stálého míchání v trošce
prochladlého vývaru rozmícháme mouku a povaříme 10 minut. Omáčku okořeníme, popř.
dosolíme, zalijeme smetanou se žloutkem a už jen prohřejeme. Doplníme nadrobno
nakrájenou petrželkou. Podáváme s těstovinami nebo dušenou rýží.
134. Kuřecí stehýnka po provensálsku
Pro 4 osoby - Sůl, mletý pepř, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 lžičky tymiánu
a 1/2 lžičky rozmarýnu ušleháme se lžící citrónové šťávy a 2 lžícemi olivového oleje.
Směsí potřeme kuřecí stehínka a ze všech stran opečeme. Ohnivzdornou misku vytřeme
česnekem a naskládáme do ní stehýnka, 4 oloupaná a rozčtvrcená rajčata a 2 cukety
(neloupané, nakrájené na 0,5 cm plátky) (okurky). Zapékáme asi 20 min.
135. Kuřecí stehýnka Ňam - Ňam
Kuřecí stehýnka, brambory, mouka, strouhanka, vejce, olej, sůl, sójová
omáčka (kari).
Kuřecí stehýnka zbavíme dlouhé kosti (od kolena dolů), nasolíme a přes noc
naložíme do koření. Přidáme podle chuti: kari, divoké koření, sójovou omáčku, trochu
tabaska atd. Druhý den je obalíme jako vídeňský řízek a rychle osmažíme na oleji. Do
pekáče dáme trochu oleje a dno pokryjeme vrstvou na plátky nakrájených, neoloupaných
syrových brambor. Naklademe na ně osmažená stehýnka, přikryjeme pokličkou a
necháme v troubě dopéci. Za půl hodiny stehýnka nad párou z brambor krásně změknou.
136. Kuřecí stehýnka se šunkou
21
4 kuřecí stehýnka, 100g šunky, 1 cibule, kousek másla, olej, hladká mouka,
smetana, hořčice, majonéza, vegeta, mletý pepř, sladká paprika, sůl.
Kuřecí stehýnka vykostíme a kosti dáme vařit na vývar. Do masa uděláme kapsičku a
dovnitř vložíme kousek másla obaleného plátkem šunky. Hladkou mouku smícháme s
vegetou, solí, pepřem a paprikou. Stehýnka v této směsi obalíme a zprudka opečeme na
oleji. Do vymaštěného pekáčku dáme nakrájenou cibuli, na ni vložíme stehýnka a pečeme
asi hodinu. Podle potřeby podlijeme a během pečení přeléváme vypečenou šťávou.
Upečená stehna vyjmeme, výpek zaprášíme zbylou směsí na obalování, ještě podlijeme
vývarem z kostí, povaříme a prolisujeme přes sítko, aby byla omáčka hladká. Dochutíme
smetanou, hořčicí a majonézou, promícháme, ale nevaříme. Stehýnka na talíři přelijeme
omáčkou a posypeme drobně nakrájenou šunkou. Příloha: vařené brambory nebo
bramborové hranolky, zeleninová obloha a salát z čínského zelí.
137. Kuřecí stehýnka pečená v pikantní strouhance
4 zadní čtvrtky kuřete, 4 stroužky česneku, na obalení : 1/2 šálku přesáté
strouhanky, 2 lžíce opražených pšeničných klíčků, 2 lžíce parmazánu, 1/2 lžičky
mleté papriky, po 1/4 lžičce sušeného oregana, rozmarýny a tymiánu, sůl a pepř
podle chuti.
Všechny přísady na obalení smícháme v mikroténovém sáčku. Každou porci vložíme
do sáčku, pevně uzavřeme a protřepáváme, dokud není obalena ze všech stran.
Přebytečnou strouhanku oklepeme, kuře rozložíme na plech po třený olivovým olejem
kulatou stranou dolů a povrch posypeme drceným česnekem. Pečeme asi 25 minut v
horní třetině trouby, pak porce opatrně uvolníme, obrátíme a dopečeme.
138. Kuřecí stehýnka v kokosovém těstíčku
Pro 4 osoby - 4 kuřecí stehýnka (po 200g), 1 Ižička soli, 1/2 Ižičky bílého pepře,
1 lžíce sladké papriky, 6 Ižic kokosových lupínků, 1 vejce, 4 lžíce másla.
Stehýnka stejnoměrně posypejte směsí soli, pepře a papriky. Kokosové lupínky
rozkvedlejte s vejcem, stehýnka smočte, kokos lehce přitlačte. Stehýnka vložte do
rozpáleného másla a smažte zpola přikrytá poklicí. Po 5 minutách obraťte, nechte ze
všech stran stejnoměrně zezlátnout. Vhodnou přílohou je rizoto s hráškem, případně i
salámem. Ke studenému masu podávejte bramborový salát.
139. Kuřecí stehna se sójovou omáčkou na grilu
4 kuřecí stehna, 1 stroužek česneku, 1 lžička sójové omáčky, špetka pálivé
papriky, špetka soli (nemusí být, slaná je sójová omáčka), 1 lžička oleje.
Očištěná a omytá stehna osušíme a potřeme směsí z utřeného česneku, sójové
omáčky, papriky a oleje. Pak je vložíme do misky, kde jsme připravili pikantní macerát z
výše uvedených přísad. Zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladna uležet. Druhý den
stehna grilujeme dozlatova.
140. Kuřecí stehýnka po myslivecku
4 stehýnka, sůl, 4 celé pepře, 1 hřebíček, 2 zrnka nového koření, 1 bobkový
list, tymián, 4-6 bobulek jalovce, 3 lžíce oleje, stroužek česneku, sklenku bílého
vína, 2 lžíce rajč. protlaku, cibuli, petrželku, 4 lžíce strouhaného sýra.
Na rozehřátém oleji opečeme stehýnka, přidáme nakrájenou cibuli a česnek,
osmahneme, přidáme koření a podlijeme vínem. Dusíme doměkka. Ještě než maso
změkne, přidáme protlak, trochu vývaru nebo vody a omáčku povaříme. Vyjmeme celá
koření. Stehýnka podáváme s rýží nebo těstovinami přelitá omáčkou a posypaná sýrem a
petrželkou.
141. Kuřecí stehýnka po pastýřsku
4 kuřecí stehýnka, 2 lžičky majoránky, 2 lžičky tymiánu, 2 lžičky rozmarýnu,
šťávu z 1 citrónu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř.
Kuřecí stehýnka omyjeme pod studenou vodou a osušíme, majoránku, tymián,
rozmarýnu, šťávu z citrónu a olej smícháme ve sklenici, solí a pepřem posypeme a potom
směsí oleje a koření potřeme kuřecí stehýnka, vložíme na rošt trouby, nebo na olej do
pekáče, během pečení potíráme zbylou směsí. Vhodná příloha: rýže nebo bramborové
hranolky.
142. Kuřecí stehna na šalvěji
22
Pro 6 osob - 6 kuřecích stehýnek, Marináda: 1/8 l suchého bílého vína, 4 lžíce
vinného octa, 1/2 cibule, 5 snítek čerstvé šalvěje. Omáčka: 0,2 dl kečupu, 1 lžička
medu, 0,2 dl krémovité kysané smetany, 1-2 lžičky suchého sherry, pepř, sůl.
Několik lístečků šalvěje zasuneme pod kůži na stehýnkách, zbylou šalvěj vaříme s
přísadami na marinádu, necháme vychladnout a maso marinujeme alespoň hodinu v
ledničce. Mezitím si připravíme ze všech přísad omáčku. Stehýnka vyjmeme z marinády,
osušíme papírovou utěrkou, potřeme olejem a opečeme pod rozehřátým grilem dozlatova
(asi8 minut z každé strany). Omáčku podáváme zvlášť.
143. Kuřecí křídla
Asi 10 kuřecích křídel, 2 lžíce oleje, 2lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku
rozetřeného se solí, pepřem a čili.
Z křídel odřízneme poslední bezmasou část, zbývající části potřeme směsí z oleje a
koření a rozložíme je na pekáč. Necháme naložené v chladu nejlépe do druhého dne,
před pečením křídla trochu podlijeme a přidáme kousek másla.
144. Kuřecí křídla v pálivé omáčce
12 kuřecích křídel ( nebo 4-6 stehen ), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 100g cukru,
200ml kečupu, 2 polévkové lžíce octa, 2 lžičky hořčice, sůl, pepř, 2 citrony, trochu
sójové omáčky.
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme. Obojí smícháme s cukrem,
kečupem, octem, sójovou omáčkou a hořčicí. Uvedeme do varu a za stálého míchání při
velmi malém ohni přibližně 2 minuty vaříme. Omáčku ochutíme solí a pepřem. Kuřecí
křídla (stehna) opláchneme a osušíme. Dáme do pekáče, potřeme omáčkou a v
předehřáté troubě pečeme asi 20-30 minut ( aby bylo měkké ). V průběhu pečení křídla
potíráme omáčkou. Pečená křídla podáváme na rozložených plátcích citronu. Zbytek
omáčky podáváme zvlášť. Příloha: rýže, hranolky, krokety.
145. Kuřecí směs na bramboráku č.1
Kuřecí řízky, olej, solamyl, vejce, cibule, pórek,glutasol, bílé víno, sůl, sójová
omáčka, sterilovaná kapie, bramborákové těsto.
Maso nakrájíme na kousky a naložíme do nálevu z ostatních surovin. Necháme
odležet a osmažíme na oleji. Klademe na usmažené pramboráky.
146. Kuřecí směs na bramboráku č.2
600g kuřecích prsíček, olej, solamyl, vejce, cibule, pórek,glutasol, bílé víno,
sůl, sójová omáčka, sterilovaná kapie.
Maso nakrájíme a naložíme do směsi z oleje, vejce, solamylu, soli, vína, sójové
omáčky a drobně nakrájené cibule. Smažíme v rozpáleném oleji. Před dokončením
přidáme pórek a kapii. Dochutímeglutasolem, vínem a sójovou omáčkou. Hotovou směs
klademe na bramboráčky.
147. Kuřecí nákyp se sýrem
Pro 2 osoby - 250g kuřecího masa, 1 vejce 50g tvrdého sýra na strouhání, 1
rohlík, 4 lžíce mléka, 4 lžíce másla nebo Hery, podle potřeby strouhanka sůl pažitka
nebo petrželka.
Upečené kuřecí maso umeleme, k tomu umeleme houskou předem zvlhčenou
mlékem, přidáme žloutek, lehce osolíme, vmícháme sekanou petrželku nebo pažitku a
tuhý sníh z jednoho bílku. Hmotu vložíme do vymazané a strouhankou vysypané formy
a v předehřáté troubě upečeme. Těsně před dopečením ještě povrch posypeme
strouhaným sýrem. Kuřecí nákyp doplníme vařenými bramborami a zeleninovým salátem.
148. Kuřecí kousky v těstíčku
Kuřecí prsíčka, sójová omáčka, pivo, hořčice, vejce, pepř, solamyl, olej.
Maso nakrájíme na plátky které naložíme do těstíčka ze sójové omáčky, hořčice,
piva, solamylu, vejce, soli a pepře. Necháme hodinu odležet a smažíme na oleji.
149. Kuřecí kousky po Italsku
1 kuře, 4 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, sůl, špetka tymiánu.
Očištěné a umyté kuře vykostíme a nakrájíme na nudličky. Osolíme a okořeníme je,
zakapeme polovinou oleje a necháme v chladnu macerovat 1-3 hodiny (nejlépe přes noc).
23
Pak maso na zbylém oleji zprudka opékáme po všech stranách. Když je měkké, zalijeme
je kečupem, promícháme, ještě prohřejeme a podáváme s těstovinami nebo brambory.
150. Kuřecí maso s kardamonem
500g kuřecích prsíček, 1 malá cibule, 1 kelímek bílého jogurtu, 3 stroužky
česneku, špetka mletého zázvoru, špetka černého pepře, 1 lžička máku, 1/2 lžičky
tlučeného kardamonu, sůl, 1 lžíce sekaných mandlí, 4 lžíce oleje.
Maso a cibuli nakrájíme na nudličky, zasypeme kořením a promícháme s jogurtem.
Necháme asi 2 hodiny odležet v chladnu. Pak prudce opečeme na rozpáleném oleji,
přidáme mandle a mák. Před podáváním můžeme promíchat s vařenou rýží.
151. Kuřecí pusinky smažené
400 g kuřecího masa, 100 g tvrdého sýra, 2 vejce, 2 stroužky česneku,
hladká mouka, solamyl, olej, sůl.
Kuřecí maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme, posypeme solamylem,
promícháme a necháme v chladu uležet asi 2 hod. Vejce spolu s asi 2 lžícemi hlad.
mouky, česnekem utřeným se solí a drobně nastrouhaným tvrdým sýrem dobře
rozšleháme. V takto připraveném těstíčku namáčíme kousky kuřecího masa a ze všech
stran opečeme v rozpáleném oleji.
152. Kuřecí prsíčka
150 g prsíček, 1 vejce, 2lžíce mouky, 2 stroužky česneku, 30 g šunky, 30 g
žampiónů, 20 g sýra, pepř, sůl, olej.
Kuřecí prsíčka jemně naklepeme, osolíme, opepříme. Z vajíčka, mouky a česneku
uděláme hustší těstíčko, v němž prsíčka obalíme, a prudce osmažíme na oleji. Než se
nám maso osmaží, na druhé pánvi lehce osmažíme směs z namočené housky, pokrájené
šunky a žampiónů. Když je vše hotovo, usmažená prsíčka polijeme žampiónovou směsí
a ozdobíme strouhaným sýrem. Podáváme s hranolky.
153. Kuřecí prsíčka Požarski
1 kuře s játry, 200g mletého telecího masa, 1/2 lžičky muškátového květu, 1
lžíce koňaku, 1 dl smetany, 1 vejce, 4 lžíce másla, sůl, 150g žampiónů, 1 lžíce
petrželky.
Vykostěná stehna umeleme s telecím a játry, ochutíme solí, kořením, smícháne se
smetanou a vejcem, zahustíme lžicí strouhanky a přidáme petrželku. Prsa zbavíme kostí a
kůže, naklepeme, osolíme, opepříme, naplníme nádivkou, sepneme jehlami a opečeme na
másle. Upečeme doměkka v troubě společně s půlkami žampiónů. Porce polijeme
koňakem, zapálíme a ihned zhasneme plamen.
154. Kuřecí prsíčka na ementálském sýru
Na pánvi rozehřejeme olej a dozlatova opečeme kuřecí prsíčka 6 ks. Potom maso
osolíme a opepříme, zalijeme 2 dcl bílého vína a 30 min. pod pokličkou dusíme. Mezi tím
si připravíme sýrovou omáčku:
Do menšího hrnce nalijeme 3 dcl smetany, na mírném plameni ji ohříváme
a postupně přidáváme asi 20 dkg strouhaného sýru. Vzniklou omáčku osolíme, opepříme,
přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku a vmícháme dva žloutky. Maso
přendáme do pekáče, zalijeme sýrovou omáčkou, posypeme asi 20 dkg strouhaného sýra
a 30 min. pečeme ve troubě.
155. Kuřcí prsa na mandlích
Kuřecí nebo krůtí prsa, sůl, pepř, 120g nandlí, hladká mouka na obalení,
máslo na smažení, sladká smetana, petrželka, hlávkový salát.
Kuřecí nebo krůtí prsa nakrájíme na centimetrové plátky a lehce nožem tupou
stranou naklepeme, pěkně je osolíme, sůl vetřeme z obou stran. Plátky můžeme opepřit
nahrubo umletým pepřem a necháme několik minut proležet Mezi tím si připravíme
oloupané mandle které nakrájíme na slabé plátky a ty v másle upražíme do zlatova.
Musíme počítat s tím, že mandle ještě po odstavení ze sporáku dojdou. Uleželé platky
masa slabě obalíme v hladké mouce a položíme na pánev do rozpáleného másla,.
Opečeme po všech stranách , když je vše dobře propečené dáme na maso upražené
mandle i s máslem a celý pokrm zalijeme sladkou smetanou. Na menším plamenu dusíme
asi tak 4 minuty a masoryby v této šťávě podusíme, šťáva nesmí být řídká, pokud je, tak
24
dobu dušení prodloužíme, až se šťáva zahustí. Dáme na talíř podušené masom, které
polijeme smetanovou šťávou, ozdobíme petrželkou a můžeme obložit několika lístky
hlávkového salátu. Jako příloha se hodí nové brambory uvařené v celku. Po dobrém jídlu
nezapomeňte na stejně dobrou kávu.
156. Kuřecí prsíčka v alobalu č.1
4 plátky z kuřecích prsíček, 4 kousky drůbežích jater, grilovací koření, 8
plátků anglické slaniny, 4 plátky šunky, 4 střední cibule, 4 zelené a 4 červené
papriky, 12 menších rajčat nebo kečup, sůl, olej.
Okořeněná a osolená prsíčka, okořeněná játra a plátky slaniny zprudka z obou
stran opečeme na oleji. Cibuli pokrájíme na kolečka, papriky na nudličky a rajčata na
plátky. Na alobal klademe připravené suroviny v tomto pořadí: na střed alobalu vypečený
tuk, 4 kolečka cibule, slaninu, prsíčka, pokropíme vypečeným tukem, 2 kolečka cibule,
slaninu, játra, šunku, ozdobně narovnáme papriku a rajčata nebo kečup. Opatrně
zabalíme, abychom neporušili úpravu. Pečeme ve středně teplé troubě asi 35 minut,
případně na ohni na roštu. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem, případně
s chlebem.
157. Kuřecí prsíčka v alobalu č.2
500g kuřecích prsíček, 80g tvrdého sýra, 80g šunky, 40g másla, mletý pepř,
mletá paprika, kari koření, sůl.
Vykostěná kuřecí prsíčka nakrájíme na plátky a mírně naklepeme. Osolíme,
okořeníme, poklademe plátkem sýra a plátkem šunky, lehce potřeme máslem nebo olejem
a svineme. Závitek pevně zabalíme do alobalu. Upečeme na roštu v troubě nebo nagrilu.
Podáváme s opečenými brambory a zeleninovou oblohou.
158. Kuřecí prsíčka s nivou
Kuřecí prsíčka, plátky šunky nebo šunkového salámu, sýr niva, hladká
mouka, olej, pepř, sůl.
Plátky kuřecích prsíček lehce naklepeme, osolíme, opepříme a položíme na ně po
plátky šunky nebo šunkového salámu a kousku nivy. Potom takto obložené plátky stočíme
do úhledných závitků a spíchneme párátky. Nakonec kuřecí závitky obalíme v hladké
mouce a opečeme je ze všech stran v rozpáleném oleji. Jako přílohu podáváme smažené
bramborové hranolky, tatarskou omáčku a zeleninový salát či zeleninovou oblohu.
159. Kuřecí prsíčka s mangem
4 porce kuřecích prsíček, 1 středně velké mango, 40g oleje, 40g másla, bílý
pepř, jakékoliv sušené bylinky, sůl.
Jednotlivá kuřecí prsíčka na povrchu lehce nakrájíme, osolíme, opepříme,
posypeme bylinkami, pokapeme trochou oleje a takto připravené je necháme asi hodinu
odležet. Potom je zprudka na oleji opečeme, přidáme máslo, řezy manga a zvolna
dohotovíme. Příloha: brambory.
160. Kuřecí prsíčka s pomeranči a koriandrem
600g kuřecích prsíček, 2 oloupané pomeranče, 1 lžička tlučeného koriandru, 1
lžíce sekaných mandlí, 1 dl dezertního vína, 1 lžička Glutasolu, 1 lžička škrobové
moučky, špetka soli, 3 lžíce oleje.
Maso nakrájíme na nudličky, mírně osolíme, obalíme v škrobové moučce a prudce
osmažíme na oleji. Olej slijeme, přidáme plátky pomeranče, koriandr, mandle, Glutasol a
víno. Už jen krátce podusíme a podáváme s rýží nebo těstovinami.
161. Kuřecí prsíčka s brambory
4 porce z kuřecích prs (600g), 500g brambor, 2 středně velké cibule, 1 mrkev,
50g anglické slaniny, pepř, sůl, máslo na potření.
4 čtverce alobalu potřeme máslem, Na každý položíme mírně osolený plát kuřecího
masa. Na něj poklademe oloupané, na kolečka pokrájené brambory, posypeme
strouhanou cibulí i strouhanou mrkví, znovu osolíme, opepříme, přidáme plátky slaniny a
zabalíme. Pečeme 30 minut při 200 OC.
162. Kuřecí prsíčka s ananasem a mandlemi
Kuřecí prsíčka naklepeme a obalíme v mouce, po obou stranách osmahneme na
oleji. Vložíme do alobalu,poklademe okapaným ananasem a nasekanými mandlemi,
25
zakapeme rozpuštěnou ramou. Zabalíme a dáme asi na 20.minut zapéci. Podáváme
s bramborem.
163. Kuřecí prsíčka se sýrem
Kuřecí prsíčka, vegeta, olej, sýr Eidam, 1 dl šlehačky, mléko.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, promícháme s vegetou a necháme odležet.
Osmažíme na horkém oleji, odstavíme a slijeme tuk. Znovu rozpálíme, vlijeme šlehačku,
počkáme až začne vřít, zasypeme jemně strouhaným sýrem, necháme rozpustit do
omáčkové hustoty, v případě potřeby zředíme moukou.
164. Kuřecí prsíčka se špenátem
150g pohanky. 3/4 l zeleninového vývaru, 300g čerstvého špenátu, 100g
žampiónů, 1 mrkev, 150g kuřecích prsíček, 1 svazeček pažitky, 1 lžíce medu, 6 lžic
octa, sůl, pepř, 8 lžic ořechového oleje.
Pohanku vysypeme do vařícího vývaru a necháme pod pokličkou nabobtnat.
Kuřecí prsíčka osolíme a opepříme a opékáme 10 minut po obou stranách dozlatova.
Vyjmeme a na tuku krátce osmahneme plátky žampiónů. Očištěnou mrkev nakrájíme na
kolečka. Omyté listy špenátu, maso nakrájené na nudličky, žampióny a nabobtnalou
pohanku urovnáme na talíře a bohatě zakapeme zálivkou.
165. Kuřecí prsíčka se šunkou
200g kuřecích prsíček, 2 bílky, 4 lžíce rostlinného oleje, 50g šunky. 2 dl bílého
vína, 1 lžička soli, trochu tymiánu.
Maso z kuřecích prsíček pokrájíme na tenké plátky, promícháme s bílky, opečeme
na oleji doměkka a položíme na vyhřátý talíř. Rozpálíme další část oleje, přidáme tenké
plátky šunky a opečeme ji. Potom vše pokapeme vařící vodou s bílým vínem, osolíme,
okořeníme tymiánem, přidáme plátky kuřecího masa a za stálého míchání necháme přejít
varem. Jako přílohu podáváme rýži.
166. Kuřecí prsíčka plněná hermelínem
Prsíčka, hermelín, sůl, olej, bílé víno, šlehačka, bílý pepř, citrón,
provensánské koření, loupané mandle.
Kuřecí prsíčka nakrojíme do kapsy, mírně naklepeme, vložíme trojúhelníček
hermelínu, několik mandliček, mírně zaklepneme a smažíme. Kousek másla rozpustíme,
zaprášíme hladkou moukou, zapěníme, zalejeme šlehačkou a mírně provaříme. Nakonec
přilijeme víno, přidáme provensánské koření, sekané mandle a výpek z masa. Zavaříme
a omáčkou zaléváme prsíčka na talíři.
167. Plněná kuřecí prsíčka č1
4 porce kuřecích prsíček, 100g tvrdého sýra, 75g jader vlašských ořechů, 1
lžíce sekané petrželové natě, sůl, mletý pepř, 2 vejce, 5 lžic mléka, 50g oleje, 50g
másla, 75g hladké mouky.
Kuřecí prsíčka zbavíme kůže, kostí a zlehka je naklepeme. prořízneme do nich
kapsu a naplníme ji směsí ze strouhaného sýra, petrželky a drcených jader ořechů. Otvor
spíchneme párátkem. Osolíme, opepříme. obalíme v mouce, namočíme do rozšlehaných
vajec s mlékem a opečeme na oleji. Přidáme máslo a zvolna dusíme. Podáváme
s dušenou rýží.
168. Plněná kuřecí prsíčka č.2
Pro 4 osoby - 4 porce kuřecích prsou, sůl, pepř, 100g šunky, 50g sýra,
rozmarýn, zelená petrželka, mouka, 2 vejce, asi 1 dl mléka nebo piva, strouhanka.
Celková doba přípravy 40 minut. Doba fritování 6-7 minut. Teplota 170OC.
Každou porci kuřete opatrně vykostíme, rozřízneme tak, aby vznikla kapsa. Všechny
porce naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na drobné kostičky, sýr
nastrouháme najemno. Sýr smícháme se šunkou, nasekaným rozmarýnem a petrželkou.
Směsí naplníme všechny kapsy. Uzavřeme je párátky nebo zašijeme nití. Jednotlivé porce
obalíme nejprve v mouce, potom ve vejcích smíchaných s mlékem nebo pivem a nakonec
ve strouhance. Tuk ve fritovacím hrnci zahřejeme na požadovanou teplotu a obalená
kuřecí prsa fritujeme dozlatova. Plněná kuřecí prsa podáváme se zeleninovým salátem
a vařenými brambory.
169. Plněná kuřecí prsíčka č.3
26
Pro 2 osoby - 2 řízky z kuřecích prsou nebo 4 menší, 4 lžičky plnotučné
hořčice, 2 lžíce másla, 50g strouhané Nivy, 100g strouhaného ementálu, šťáva
z poloviny citrónu, tuk na pečení, sůl a pepř.
Začneme přípravou sýrového překvapení. Máslo utřeme do pěny, vmícháme
strouhanou Nivu a ementál, ochutíme citrónovou šťávou, a třeme dohladka. Pak dáme
vychladit směs do ledničky. Když pěkně ztuhne, uděláme z ní válečky nebo nakrájíme
tenké hranolky. Kuřecí řízečky rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Poté do
řízků vložíme hranolek nebo váleček ze sýrové hmoty, sepneme párátky nebo speciálním
pérkem, a v rozehřátém tuku po obou stranách opečeme. Pak dáme do předehřáté trouby
dopéci. Podáváme s bramborem a kompotem.
170. Plněná kuřecí prsíčka č.4
1 kg kuřecích prsíček, 150g šunky, 150g eidamu, 100g žampiónu, lžíce
másla, 1 dl bílého vína, sůl, lžíce hladké mouku, 2 lžíce oleje.
Kuřecí prsíčka nakrájíme, naklepeme, osolíme, pokryjeme plátkem šunky, plátkem
sýra, přeložíme, okraje sklepneme paličkou (můžeme sepnou párátkem), lehce poprášíme
moukou a na rozpáleném oleji opečeme z obou stran. Do výpeku přidáme pokrájené
žampióny a máslo, podusíme a zastříkneme bílým vínem. podáváme se zeleninou
a bramborovými kroketami.
171. Pikantní kuřecí prsíčka
Připravíme si tolik porcí kuřecích prsíček, kolik čekáme hostů. Pak si připravíme
marinádu z oleje, vinného octa, sojové omáčky, tymiánu, pálivé papriky, rozetřeného
česneku, jemně pokrájené cibule, trochy hořčice, kečupu a soli. Osušené maso osolíme
a potřeme směsí a dáme do ledničky pod pokličkou asi na 2 -3 hodiny marinovat. Na
rozpálený gril pokládáme porce a často je potíráme marinádou. Obracíme a asi za čtvrt
hodiny můžeme prsíčka konzumovat.
172. Pikantní kuřecí řízky
4 kuřecí řízky, 2 stroužky česneku, sůl, mletá sladká paprika, mletý pepř,
mletý zázvor, hladká mouka, vejce, mléko, strouhanka, ztužený tuk na smažení.
Kuřecí řízky naklepeme a po obou stranách potřeme směsí česneku utřeného se
solí a kořením. Necháme několik hodin v chladu odležet, obalíme v mouce, vejci
rozšlehaném s trochou mléka a strouhance a po obou stranách pozvolna do zlatova
usmažíme. Podáváme s vařenými brambory a se salátem nebo kompotem.
173. Sváteční kuřecí řízky
4 řízky, 4 žampiony, sůl, Hera, 50g zmrazeného hrášku a mrkve, sekaná
petrželka, vejce, mouka, strouhanka, olej.
Řízky naklepeme. Houby nakrájíme nadrobno a osmahneme na na troše Hery. Asi
20g Hery utřeme se solí, přidáme zeleninu a houby, ze směsi v alobalu vyrobíme 4
válečky, které necháme ztuhnout v chladnu. Válečky zabalíme do řízků, stáhneme nití,
obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme na oleji do zlatova.
174. Pilaf z kuřecích jater
10-12 kusů kuřecích jater, 250g rýže, 200g nakrájené mrkve, 2 střední cibule,
svazek petrželky, 1 l kuřecího vývaru, strouček utřeného česneku, 1 a 1/2 lžičky
kari, sůl, pepř, 2 rajčata, pár lžic oleje.
Játra opečeme a nakrájíme. V tuku od jater osmahneme cibuli a petržel. Přidáme
játra, mrkev, rýži, vývar, kari a česnek, osolíme a opepříme. Dusíme pod pokličkou.
Podáváme zdobené plátky rajčat.
175. Špenát s kuřecím masem
600g špenátového protlaku, 100g pečeného kuřecího masa, 30g másla,
2 vejce, 5 lžic smetany, 70g hladké mouky, 70g tvrdého sýra, muškátový oříšek,
pepř, sůl.
Špenátový protlak podusíme. Máslo utřeme ze žloutky, okořeníme, přidáme
nastrouhaný sýr, smetanu, nakrájené maso, dobře promícháme, zahustíme moukou
a smícháme se špenátem. Nakonec vmícháme tuhý sníh. Směs urovnáme do tukem
vymazané formy a zapečeme v horké troubě. Podáváme s vařenými brambory.
27
176. Pečené kuře na česneku
1 kuřecí prsa Omáčka na potírání: 1/2 lžičky rozdrceného česneku, 1 lžíce
citrónové šťávy, 1 lžíce francouzské hořčice, sůl, pepř.
Maso potíráme omáčkou a na každé straně opékáme asi 10 min.
177. Dušené kuře s brokolicí
Pro 4 osoby - 500g kuřecích prsíček, 2 lžíce škrobové moučky, 4 lžíce sójové
omáčky, 1 lžíce suchého sherry, 2 lžíce oleje, 2 kousky 2,5 cm dlouhé čerstvého
zázvoru, 2 stroužky česneku, 450g brokolice, 1 velká červená paprika, 4,5 dl
drůbežího vývaru, 100g těstovinových mašliček, 30g piniových oříšků nebo mandlí.
Smícháme sherry se sójovou omáčkou a se škrobem a ve směsi důkladně obalíme
maso nakrájené na proužky. Necháme marinovat asi čtvrt hodiny. Na lžíci oleje
osmahneme ve vyšší pánvi na tenké proužky nakrájený zázvor a česnek, přidáme na malé
růžičky rozebranou brokolici a necháme změknout. Děrovanou naběračkou vybereme
zeleninu do mísy. Přidáme zbylý olej a maso na něm opečeme, pak vyndáme a přidáme
k zelenině. Do pánve vlijeme vývar, přivedeme k varu a zavaříme těstoviny. Na mírném
ohni vaříme za občasného míchání asi 10 minut, až se vývar vsákne. Do těstovin
vmícháme maso se zeleninou a piniové oříšky. Necháme prohřát a podáváme.
178. Dušené kuře s křenem
1 kuře, 60g másla, lžičku hladké mouky, 2 dl šlehačky, 2 lžíce křenu, cibuli,
sůl, pepř, kousek masoxu, tuk.
Kuře rozdělíme na porce, osolíme, opepříme a opečeme na másle dozlatova.
Porce vyjmeme, na tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso, kousek
masoxu, podlijeme a dusíme doměkka. Měkké kuře vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou,
necháme chvilku osmahnout, podlijeme trochou vody a povaříme. Do omáčky nalijeme
smetanu, necháme přejít varem, přidáme křen a odstavíme z ohně.
179. Utajené kuřecí kýty
Pro 4 osoby - 8 kuřecích kýt , 300g kuřecích jater, 200g pórku, sójová
omáčka, kečup, grilovací koření (lze i jiné druhy) sůl na dochucení, olej na smažení.
Kuřecí kýty vykostíme (ale lze nechat), naklepeme (i s kostí), osolíme z obou stran,
opepříme, potřeme grilovacím kořením (koření gurmán, jen česnek, čínské atd.).
Připravené maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji (aby se vytvořila kůrčička),
obrátíme a opečeme z druhé strany. Maso vyndáme, a na použitém oleji zprudka
opečeme nakrájená játra, zhrneme na jednu polovinu a na druhou vysypeme jemně
nakrájený pórek a opečeme. Mícháme jak pórek i játra. Přidáme kečup a vše promícháme,
přidáme sójovou omáčku, a jen prohřejeme. Nakonec játra osolíme. Kuřecí maso
podáváme na talíři přelité (utajené) játry s pórkem. Možno podávat bez přílohy.
180. Jihočeské kuře v těstíčku
1 kuře, 50g hladké mouky, 2 lžíce bílého vína, 3 bílky, sůl, pažitka, olej na
smažení, 1 lžíce oleje.
Rozporcované kuře osolíme, obalíme v těstíčku a smažíme na rozpáleném oleji.
Příprava těstíčka: Do misky dáme víno, lžičku oleje, mouku, sůl, sekanou pažitku. Těstíčko
by mělo být stejně husté jako kapání do polévky. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
Podáváme s bramborem a doplníme salátem z čerstvé zeleniny nebo kompotem.
181. Staročeské kuřecí maso
Pro 2 osoby - 300g kuřecích prsou, 1 cibuli, olej, sůl, 30g rozinek, 200g
švestkového kompotu, máslo, 6 vlašských ořechů.
Kuřecí prsa opláchneme a nakrájíme na malé nudličky, cibuli jemně nakrájíme
a osmažíme na oleji, přidáme maso a orestujeme, solí ochutíme, rozinky spaříme v horké
vodě a scedíme, švestkový kompot bez nálevu rozkrájíme na proužky a spolu s rozinkami
přidáme k masu, potom krátce podusíme, až bude maso měkké, zjemníme směs kouskem
másla, vlašské ořechy rozbijeme a jádra nasekáme na malé kousky, maso na talíři
nakonec posypeme ořechy. Vhodná příloha: rýže.
182. Rychlé kuřecí plátky s kari
500g kuřecích řízků, sůl, kari koření, Worcestrová a sójová omáčka, olej.
28
Kuřecí řízky omyjeme pod studenou vodou, osušíme a nasolíme, posypeme kari
kořením, Worcestrovou a sójovou omáčkou ochutíme, rostlinný olej rozehřejeme a plátky
z obou stran postupně osmahneme. Vhodná příloha: rýže nebo hranolky.
183. Smažené kuřecí nitky
2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže, chilli, 4 bílky, 3 lžíce hladké mouky, olej, 4
pórky, trocha vývaru, sůl, pepř,glutasol, sójová omáčka, 1 lžička vína, 1 lžíce sádla.
Maso nakrájíme na tenké proužky, osolíme a okořeníme chilli. Namáčíme v bílcích
rozšlehaných s moukou a smažíme na oleji. Mezi tím rozehřejeme na pánvi sádlo,
opečeme na kolečka nakrájené pórky osolíme, opepříme, zalijeme sójovou omáčkou,
vínem a vývarem, ve kterém jsme rozmíchali lžičku hladké mouky a krátce povaříme.
Maso podáváme s rýží přelitou dušeným pórkem.
184. Podvečerní kuřecí prsíčka
4 krajíčky toustového chleba, 200g vykostěných prsíček, 1 cibule, 50g
strohaného sýra, 1 rajče, máslo, olej, sůl, pepř, česnek.
Maso jemně naklepeme a prudce opečeme na obou stranách. Maso potřeme
česnekem, položíme na chleba, poklademe kolečky rajčat a cibule, posypeme sýrem,
pokapeme máslem a dáme zapéct.
185. Minutkový kuřecí guláš
0,5 kg masa bez kostí a kůže, 2 lžíce oleje, 1 cibule, lžička sladké papriky,
pálivá paprika, pepř, sůl, 2 lžíce kečupu, 80g strouhaného sýra, malá plechovka
hrášku.
Drobně nakrájenou cibulku osmahneme, přidáme nudličky masa, zaprášíme
paprikou a opečeme 5 min. Osolíme, opepříme, zalijeme kečupem, přilijeme 0,5 dl vřelé
vody, přidáme okapaný hrášek a dusíme dalších 5 minut. Hotové na talíři posypeme
sýrem.
186. Zapečená kuřecí prsíčka se šunkou a broskví
600g prsíček, 120g oleje, 4 plátky šunky, 4 plátky sýra, 4 půlky broskví,
sójová omáčka, olej, solamyl, worchester, sůl.
Maso nakrájíme na kousky a naložíne do sójové omáčky, oleje, worchesteru,
solamylu a soli a necháme odležet. Maso osmažíme. Do várné misky dáme šunku, na ni
položíme opečenénaso, zakryjeme sýrem, na který položíme půlku broskve a zapečeme.
187. Marinovaná kuřecí křidýlka
Kuřecí křidýlka, sójová omáčka, olivový olej, čili papričky, sůl, česnek,
petržrlová nať, citrovová šťáva.
Sójová omáčka, olej, čili papriky, česnek, sůl, pepř, nať a citro smícháme. Křidýlka
dáme do marinády na 24 hodin. Po vyndání dáme do vyhřáté trouby upéct.
188. Salát z kuřete
1 kuře, 1/2 celeru, pepř, 2 jablka, citrón, šálek majonézy, hořčici.
Kuře udusíme doměkka v malém množství osolené vody, maso obereme z kostí
a usekáme na malé kousky, Oloupaný celer uvaříme v okyselené vodě doměkka
a nakrájíme na kostičky. Oloupaná jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citrónem, aby
nezhnědla. Vše spojíme majonézou, citrónem, hořčicí a pepřem.
189. Salát s masem a pekingským zelím
4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce citrónové šťávy, 2 lžičky cukru, 150g vařeného
kuřecího masa, 150g vařeného vepřového masa, 2 lžíce neslaných pražených
burských oříšků, 3 stroužky česneku, 2 středně velké cibule, 1 pekingské zelí nebo
hlávkový salát, 1 šalotka.
V míse smícháme sójovou omáčku, citrónovou šťávu a cukr. Přidáme nadrobno
nakrájené maso, pokrájené oříšky, cibuli usmaženou s česnekem a vše vmícháme do
nakrájeného pekingského zelí nebo hlávkového salátu. Posypeme cibulkovou nebo
petrželkovou natí nebo kousky pálivé papričky.
190. Celerový salát s kuřecím masem
29
Pro 4 osoby - 1 hlávka endivie nebo frisé salátu, 1 střední celer, 3 řízky z
kuřecích prsíček, 2 jablka, 3 lžíce citrónové šťávy, 2 pomeranče, 2 grepfruity, 1 bílý
jogurt, 100 ml smetany, sůl, čerstvě mletý pepř, 1/2 lžičky cukru. 1/2 lžičky kari
koření, špetka chilli.
Kuřecí prsíčka osolíme, opepříme a o pečeme z obou stran na oleji asi 5-6 minut.
Maso necháme vychladnout a nakrájíme na nudličky. Omytý salát natrháme na malé
kousky a urovnáme do salátové mísy. Přidáme nakrájené kuřecí maso, jablka nakrájená
na plátky a zakapaná citrónovou šťávou, najemno nakrájený celer a překrájené dílky
pomeranče a grepu. Šťávu z pomerančů a grepů při krájení zachytíme a použijeme do
marinády spolu s jogurtem a smetanou. Marinádu osolíme, přisladíme a okořeníme a salát
jí přelijeme.
191. Kuřecí salát č.1
500g kuřecího masa (z dušeného, pečeného či vařeného kuřete), 1 kelímek
majolky, 4 jablka, 1 menší celer, citrónová šťáva.
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme oloupaná a na plátky pokrájená jablka,
nastrouhaný, předem v osolené vodě uvařený a vychladlý celer, majolku a zakapeme
citrónem.
192. Kuřecí salát č.2
500g kuřecího vařeného masa, 2 pomeranče, lžíce loupaných vlašských
ořechů, citrónová šťáva, trochu cukru a soli na dochucení, 1 lžíce oleje, špetka
pepře, hlávka salátu.
Oloupaný pomeranč rozdělíme na dílky a ty ještě přetrhneme na menší kousky.
Dáme je o mísy, k nim přidáme pokrájené maso, rozsekané ořechy a olej. Zamícháme,
dochutíme citrónem, cukrem a solí, přidáme, případně opepříme a dáme vychladit.
Podáváme na dezertních pohárech, vyložených opranými listy hlávkového salátu.
193. Kuřecí salát s ananasem
Papáníčko Stelly Zázvorkové.
Menší kuře dusím na bílém víně s kouskem másla, pěti kuličkami pepře, maličkou
špetkou tymiánu, stroužkem česneku se solí, petrželkou a citrónovou kůrou doměkka.
Vykostím, odstraním kůžičku a maso jemně nasekám. Smíchám je s majolkou, kterou
zlehčím jogurtem, vmíchám naložené na plátky nakrájené žampióny, nadrobno nakrájené
zelené fazolky, ještě dochutíme trochou worcestrové omáčky nebo kapkou sójové
omáčky, nechám na miskách vychladit a před podáváním ozdobím ananasem. Také
výborně chutná s kiwi. Nakonec posypu sekanou petrželkou.
194. Kuřátková pochoutka
400g kuřecích prsíček, 2-3 celá vejce, hladká mouka, 3 lžíce sójové omáčky,
1 balení burských oříšků, orientální koření, sádlo.
Kuřecí prsa nakrájíme na větší nudličky a smícháme se sójovou omáčkou.
Necháme odležet a zatím si připravíme těstíčko. Vajíčka rozšleháme s trochou
orientálního koření podle chuti. Přidáme jemně nasekané burské oříšky a zahustíme
hladkou moukou tak, aby těstíčko ze lžíce nestékalo, ale pouze kapalo. Když máme
těstíčko hotové, zalijeme jím připravené maso a promícháme. Jednotlivé kousky nabíráme
lžící i s těstíčkem a smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Můžeme též do těstíčka
přidat nastrouhaný sýr nebo šunku. Příloha: bramborová kaše.
195. Pikantní kuřecí salát
Kuřecí maso, sůl, 5 lžic oleje, 2 stroužky česneku, lžička kari koření,
Základem salátu je kuřecí maso, vařené, pečené nebo grilované. Lze použít i zbylé
maso.
Kuře se stáhne z kůže, libové maso se nakrájí na nudličky a osolí se. Zálivka se
připraví z pěti lžic oleje, dvou dobře utřených stroužků česneku, lžičky karí, soli. Lze použít
i další koření. Zálivka se přelije přes maso již připravené v hlubší misce, přikryje se a
nechá se v lednici nejméně dvě hodiny odležet. Podává se s bílím pečivem.
196. Daliborův dort
30
1 celé kuře, mrkev, červená řepa, zelí, brambory, pórek a jiná zelenina podle
chuti, houby, vegeta, kmín, sůl, 4 vejce a trocha mléka, tuk na vymazání formy,
strouhanka.
Asi litrovou nádobu z varného skla vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.
Pak budeme klást postupně tři vrstvy. I. vrstva: omyté, osolené, vegetou ochucené,
upečené a vykostěné, na kostičky nakrájené kuře. II. vrstva: omytá, očištěná podle druhu
na kousky, kolečka nebo kostičky nakrájená a na cedníku krátce spařená zelenina. III.
vrstva: očištěné nakrájené, osolené a okmínované houby podle možností (i žampióny,
hlíva ústřičná). Vše dáme zprudka na 10 minut zapéci do rozpálené trouby, pak zalijeme
vejci rozšlehanými s trochou mléka a opět zapečeme, až je vrchní vrstva zlatavě křupavá.
Hotový pokrm vyklopíme jak dort a podáváme.
197. Čínské maso
1 kuře, sójová omáčka, solamyl, čili, olej, 1/4 kg žampiónů, 2 cibule, 1 pórek,
1 menší hlávka čínského zelí, vývar, kapie.
Maso nakrájíme na nudličky, přídáme sójovou onáčku, solamyl a čili, promícháme
a necháme uležet. Prudce opečeme maso na oleji, přidáme nakrájené žampióny, cibuli,
pórek a čínské zelí, orestujeme, zalejeme trochou výnaru , přidáme kapii, chvíli povaříme,
dochutíme čili a sójovou omáčkou. Podáváme s rýží.
198. Čína alla Kujebina
Kuřecí prsa, 2 žloutky, 2 lžičky solamylu, lžička oleje, lžíce sójové omáčky,
menší pórek, koření ( curry, orientální koření nebo směs na čínu).
Připravíme si směs ze žloutků, solamylu, oleje, sójové omáčky, jednoho pórku
nakrájeného na nudličky a koření. Do této směsi naložíme na nudličky nakrájená kuřecí
prsa. Promícháme a necháme v chladnu odležet dva až tři dny. Potom je osmahneme na
rozpáleném oleji, zalijeme trochou vody a necháme chvíli podusit. Příloha: rýže.
199. Hořící guláš Attila č.1
1 kuře, sádlo, 2 cibule, 1 lžíce sladlé a 1 lžíce pálivé papriky, sůl, vývar, 2
zelené papriky, 6 žampiónů, 2 lžíce rajčatového protlaku, trocha meruňkovice,
slivovice nebo koňaku.
Pokrákené kuře osmahneme do zlatova spolu s cibulí. Zasypeme paprikou
a podlijeme vývarem, přidáme papriky a žampióny. Osolíme a dusíme do měkka. Nakonec
zahustíme protlakem. Na talíři přidáme pálenku a zapálíme. Podáváme s rýží, těstovinami
nebo noky.
200. Hořící guláš Attila č.2
1 kuře, olej, 2 cibule, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 2 zelené
papriky, sůl, masox, 6 žampiónů, 2 lžíce rajčatového protlaku, meruňkovice, 2
stroučky česneku, 20 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření.
Kuře vykostíme a z kůže a kostí s česnekem, pepřem a novým kořením a
masoxem připravíme vývar. Maso nakrájíme na kostky, na tuku osmahneme cibuli,
přidáme maso a opékáme asi 6 minut. Posypeme paprikou, podlijeme vývarem, přidáme
na nudličky nakrájenou zelenou papriku, plátky žampiónů a dusíme doměkka. Zhustíme
protlajem. Maso na talíři polijeme alkoholem a zapálíme.
201. Hořícíguláš Attila č.3
1 kuře, olej, slivovice, 3 cibule, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička pálivé
papriky, 2 dl vývaru z kostky, 2 zelené papriky, 6 žampiónů, 2 lžíce rajského
protlaku, 4 kuličky nového koření, 2 stroužky česneku, 1 kostka masoxu, sůl, 20
kuliček černého pepř.
Kuře vykostíme a z kostí a kůží, větší cibule, 2 stroužků česneku, 20 kuliček
nového koření, kostky masoxu a soli (můžeme přidat i kořenovou zeleninu) připravíme
polévku (použijeme ji i na podlití masa). Kuřecí maso nakrájíme na kousky, na tuku
osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli (8 až 10 minut), přidáme maso a smažíme ho do
zlatova za častého míchání zhruba 4-6 minut. Poté zasypeme sladkou a pálivou paprikou
(pokud děláme pouze pro dospělé, můžeme dát až celou lžíci pálivé papriky), osolíme,
podlijeme 2 dl horkého vývaru (vody s masoxem), přidáme na nudličky nakrájené papriky
a na plátky nakrájené žampiony a dusíme doměkka (8 až 12 minut). Nakonec zahustíme
protlakem. Alkoholem (podle chuti můžeme použít i meruňkovici nebo koňak), který trochu
31
zahřejeme, zalijeme až maso na talíři a zapálíme. Podáváme s rýží, zeleninovým salátem
nebo kysaným zelím.
202. Escaldums de Pollo de Santanyi
1 kuře, 150 g vepřového sádla, 250 g vepřového libového masa, 1 sklenička
vína sherry, 80 g mouky, 1 cibule, 300 g žampiónů, 300 g nových brambor, 5
artyčoků, 200 g malých bílých fazolek, 30 g oloupaných mandlí, 2 žloutky z natvrdo
uvařených vajec, petržel, oregano, sůl, pepř.
Kuře a vepřové maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a osmažíme na
sádle dorůžova. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, sherry a chvilku podusíme. Necháme
vychladnout, přimícháme mouku, zalijeme vodou a necháme na mírném ohni vařit. Když je
maso skoro měkké, přidáme houby, oloupané a podélně nakrájené artyčoky, brambory
a fazolky (které předem lehce osmažíme) a vše dovaříme doměkka. Podle chuti dosolíme
a dopepříme. Mandle smícháme s vařenými žloutky, nakrájenou petrželkou a oreganem
a přidáme k hotovému jídlu 5 minut před servírováním.
203. Sicilská minestra
1/2 kuřete, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 2 stroučky česneku, 6 rajčat, několik
lístků máty a bazalky, petrželka, sůl, pepř, nudle.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Z vajec, soli a 2 lžic vody ušleháme omeletové
těsto a na pánvi zprudka opečeme omeletu. Maso vaříme ve vodě. Na oleji osmahneme
cibuli a česnek, přidáme pokrájené maso a podusíme. Když je maso téměř měkké přidáme
pokrájená rakčata, bylinky, dochutíme pepřem a solí. Ve vývaru uvaříme nudle, které
smícháme s masem. Zakapeme sójovou omáčkou a citrónovou šťávou. Na talíři na maso
klademe roztrhanou omeletu.
204. Chop Suey
500g vařeného kuřecího masa, 200g dušených žampionu, 200g vařeného
celeru, 250g pórku, 250g hrášku, 250g vařených vlasových nudlí, 3 lžíce olivového
oleje, 2 lžíce sójové omáčky, cukr,glutasol, zázvor, sůl, pálivou papriku, stroužek
česneku, cibuli.
Na kastrolu rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme
dozlatova, přidáme nakrájené maso, cukr, promícháme, přidáme sójovou omáčku, koření,
houby, zeleninu a za stálého míchání prohříváme. Nakonec přidáme nudle, promícháme,
dochutímeglutasolem a solí. Můžeme použít i mraženou zeleninu.
205. Plátky po staročesku
4 kuřecí plátky (prsíčka), sůl, 4 plátky másla, 10 stroučků česneku, 1 kyselé
jablko, vývar.
Maso naskládáme do pekáčku, podlejeme vývarem a poklademe máslem. Přidáme
oloupané stroučky česneku a čtvrky oloupaného jablka. Vše upečeme doměkka. Česnek a
jablko rozmačkáme do šťávy.
206. Medajlonky Murgh Tikka
4 porce kuřecích řízků, 1 dl šlehačky, lžíce octa, 1 vejce, sůl, pepř, lžička
zázvoru, cibule, citrón, olej, plátky citrónu a kolečka cibule, máslo, masox, kečup,
worchester.
Z masa nakrájíme plátky, dáme do misky a promícháme se solí, vejcem, zázvorem,
pepřem, octem a ušlehanou smetanou. Necháme v chladnu uležet do druhého dne.
Opečeme na oleji z obou stran. Vyjmeme, zalijeme 1 dl vody, oškrábeme výpečky,přidáme
4 plátky másla, kousek masoxu a povaříme. Dochutíme kečupem a worchesterem, krátce
zavaříme. Šťávou poléváme maso a zdobíme cibulí a citrónem.
207. Bami
250g vařeného kuřecího masa, 2 cibule, 2 stroučky česneku, 4 lžíce oleje, 1/2
kg rajčat, hrst čerstvých nebo máčených sušených hub, 2 pálivé papričky, 2 lžíce
petrželky, 2 lžíce meduňky, 2 vejce, 1 až 2 lžíce sójové omáčky, šťáva z 1/2 citrónu,
sůl, pepř, zázvor, 250g širokých nudlí.
Uvaříme nudle, ocedíme a necháme okapat. Ve druhé pánvi zahřejeme 3 lžíce
oleje a osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme pokrájené maso, maso, rajčata,
houby, papričky, bylinky, osolíme, okořeníme a podusíme. Promícháme s nudlemi,
32
okořeníme sójovou omáčkou, pepřem, zázvorem, citrónovou šťávou, zalijeme
rozšlehaným vejcem a chvíli zapečeme.
208. Yambalaya
1 kuře, 100g šunky, 300g rýže, 2 cibule, 2 zelené papriky, 1 červená cibule,
trochu oleje, sůl, sladká paprika, kečup.
Z brazilské kuchyně - Cibuli a papriky nakrájíme na nudličky a v oleji chvíli
podusíme. Pak k nim přidáme na nudličky nakrájenou šunku a na nudličky pokrájené
kuřecí maso a dusíme dohromady ještě chvíli, až je maso měkké. Rýži udusíme
normálním způsobem a do měkké vmícháme zeleninu s masem, osolíme a opaprikujeme.
Podáváme s rajčatovou omáčkou nebo jen s kečupem.
209. Kuře flamendr
1 kuře, 0,1 dl rybízového sirupu, 1 dl červeného vína, 2 lžíce medu, 1 lžíce
sójové omáčky, 2 cibule, 1 strouček česneku, sůl, hrst rozinek, 2 cl pálenky, 2
kapie, 1/4 l ananasového kompotu, pepř, sladká mletá paprika, čili, zázvor, mleté
nové koření, drcený kmín, citrónová šťáva,glutasol.
Kuře vykostíme, tuk a kůži nakrájíme na drobné kousky, vysmažíme. Maso
nakrájíme na malé plátky a naložíme do směsi připravené z rybízového sirupu, vína,
sójové omáčky, medu, koření, utřeného česneku se solí a 1 drobně nakrájené cibule.
Necháme ležet asi 2 hodiny. Dáme na vysmahnutý tuk, opékáme a až je maso skoro
měkké přidáme kapii krájenou na nudličky, rozinky, které jsme před tím namočili do
pálenky a ananasový kompot. Ještě chvíli prohřejeme a dochutímeglutasolem a
citrónovou šťávou.
210. Kuře v rýži
200g vařené kuřecí maso (i zbytek), 200g rýže, strouhaný sýr, zelenina podle
vlastního výběru a sezóny.
Kousky masa nakrájíme nadrobno a vmícháme do udušené rýže. přidáme dušenou
nebo uvařenou zeleninu (květák, hrášek, mrkvička). Tuto směs vložíme do lehce
vymazaného pekáčku, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme.
211. Kuře na hrášku
1 kuře, 2,5 dl smetany, jíška z 50g másla a 50g hladké mouky, 200g
sterilovaného hrášku (nebo zmraženého, čerstvého, který krátce povaříme v
osolené vodě), 2,5 dl slepičího vývaru, 1 cibule, 1-2 lžíce oleje, sůl, špetka
muškátového strouhaného oříšku.
Kuře uvaříme v osolené vodě do měkka. Cibulku pokrájíme a osmahneme mírně
na oleji. Zvlášť uděláme jíšku, kterou rozředíme vývarem a povaříme (je-li vývaru málo,
přidáme ho ještě 2,5 dl nebo jen podlijeme vodou). Do jíšky dáme hrášek, ochutíme
muškátem a doplníme smetanou. Nalijeme na uvařenou slepici, kterou jsme předtím
vykostili a pokrájeli na větší kousky. Už jen prohřejeme, nevaříme.
212. Kuře na kari
4 porce kuřete, 40g másla, 20g oleje, 1 malá cibule, 1 jablko, 20g hladké
mouky, 1,5dcl sladké smetany, vývar, sůl, kari koření.
Porce kuřete osmažíme na oleji dozlatova v tlakovém hrnci a vyjmeme. Do oleje
přidáme máslo, jemně nakrájenou cibuli, zpěníme ji, zaprášíme moukou a osmažíme.
Přidáme osmažené maso a vmícháme kari ( asi půl až jednu lžičku podle chuti ), zalijeme
asi 3dcl vývaru, hrnec uzavřeme a dusíme asi hodinu doměkka. Pak maso vyjmeme,
přidáme jemně nastrouhané jablko, krátce povaříme, přidáme smetanu, přihřejeme a
omáčku procedíme. Příloha: houskový knedlík.
213. Kuře dušené na zelenině s brambory v pikantní úpravě
Pro 4 osoby - 50g slaniny, 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 1 kg kuřete,
sůl, pepř, špetka pálivé a 1/2 Ižičky sladké papriky, 500g brambor, 1 mrkev, 500g
pórku, 1 paprika.
Slaninu nakrájíme nadrobno, necháme ji rozškvařit a přidáme na ni nakrájený
česnek a necháme ho jen krátce osmahnout. Doplníme oloupanou cibulí, nakrájenou na
tenká kolečka, necháme zpěnit, přidáme očištěné kuře na menší části, sůl, pepř i oba
druhy papriky, zalijeme vodou a dusíme. Jakmile začne maso trochu měknout , přidáme
33
k masu oloupané, na kostky nakrájené brambory a očištěnou mrkev, nakrájenou na menší
kostičky, a dále dusíme. Za 1/4 hodiny přidáme ještě očištěný, na kolečka nakrájený pórek
a společně dodusíme do měkka. Pikantnější chuť získáme ještě přidáním nadrobno
nakrájené papričky. Můžeme ji však vynechat, je-li pokrm určen pro děti.
214. Kuřecí kotlety
4 prsíčka, 2 vejce, 100g strouhanky, 30 strouhaných mandlí, 40g nasekaných
vlašských ořechů, zelená petrželka Nádivka: 150g telecího masa, 2 mrkve, 1 petržel,
kousek celeru, 1 pórek, 100g čerstvého špenátu, 1 žloutek, sůl, 2 lžíce másla, 4
bobkové listy, nové koření, muškátový ořech, pepř.
Prsíčka stáhneme z kůže a naklepeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme a zalijeme
1 l vody. Přidáme telecí maso, bobkový list, nové koření, sůl a vaříme. Špenát vaříme
6 min. v osolené vodě, necháme okapat. Telecí maso a špenát dvakrát umeleme,
promícháme se žloutkem a máslem. Osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového
oříšku. Doprostřed každého kousku kuřecího masa dáme nádivku, svineme do vřetánka,
obalíme ve strouhance, vejci a sekaných mandlích s ořechy. Smažíme na másle a
nakonec dopékáme v rozehřáté troubě asi 5 minut.
34