Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chutný hovězí guláš

23. 9. 2017

Ingredience:

  • 1 lžíce mletý kmín   

  • 2 lžíce mletá sladká paprika   

  • 500 g hovězí maso   

  • 1 lžíce majoránka   

  • 1 lžíce rajský protlak   

  • 3 lžíce sádlo   

  • 500 g cibule   

  • 4 stroužky česnek 

Podle chuti:

  • sůl     

  • mletý černý pepř  

 

Postup přípravy receptu:

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Hovězí maso nakrájíme na kousky.  V hrnci rozehřejeme sádlo a nakrájenou cibuli na něm orestujeme dohněda. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Potom přidáme kousky masa, ze všech stran je opečeme a dobře mícháme. Když je maso orestované, osolíme (asi 10 špetek soli) a opepříme. Přidáme lžíci rajského protlaku, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody (asi 2 dl). Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.  Guláš stále hlídáme, občas promícháváme a přiléváme vodu po menším množství. Po asi hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku. Hovězí guláš povaříme ještě asi 10 minut. Guláš nemusíme a ani bychom neměli zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.  Chutný hovězí guláš podáváme posypaný čerstvě nakrájenou cibulí nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráky nebo těstovinami.