Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorty - druhá část

15. 9. 2017

 

KNIHA – SKLÁDANÝ DORT

 

Ingredience:

Světlé těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g hladké mouky, 6 lžic oleje
Tmavé těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 210 g hladké mouky, 30 g kakaového prášku,

6 lžic oleje
1. krém: 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 100 g hořké čokolády
2. krém: 250 g másla, 120 g moučkového cukru, 300 ml mléka, 30 g škrob. moučky,

3 lžíce rumu
Marcipán: 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka, 1 krabice sušeného polotučného mléka (400 g), 2 lžička mandlového aroma, moučkový cukr podle potřeby
dále: 10 - 12 lžic rumu

Postup:

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom do sněhu zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme do zrůžovění (8 - 10 minut při 200°C). Stejným způsobem upečeme tmavý piškotový plát, mouku smícháme s kakaem. Oba pláty necháme vychladnout. Zatím připravíme čokoládový krém: z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a za stálého míchání ve vodní lázni vychladíme. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a postupně po lžících zašleháváme pudink. Nakonec po částech vešleháme rozpuštěnou (ne teplou) čokoládu. Dobře vyšleháme.
Z každého piškotového plátu odřízneme 2/3. Tuto část kakaového piškotu pokropíme rumem a natřeme na ni rovnoměrně polovinu čokoládového krému. Odříznuté třetiny rozkrájíme podle pravítka na dvoucentimetrové proužky. Střídavě je naskládáme na krém těsně vedle sebe (vytvoříme z nich druhou vrstvu). Opět pokropíme rumem a potřeme druhou polovinou čokoládového krému. Na něj položíme zbylý plát světlého piškotu a znovu pokropíme rumem. Dáme do ledničky ztuhnout. Připravíme světlý krém: Z mléka a škrob. moučky uvaříme hustou kaši. Za stálého míchání ve vodní lázni vychladíme. Máslo s cukrem ušleháme do pěny a po lžících postupně zašleháme škrob. kaši. Nakonec vešleháme rum. Tímto krémem potřeme horní plochu a boční stěny dortu - co nejtenčí vrstvičku a dáme do ledničky ztuhnout. Pak naneseme na tři boční stěny (jednu delší a obě kratší) silnější vrstvu krému a zubatou stěrkou naznačíme "listy" knihy. Znovu dáme do ledničky, nejlépe do druhého dne. Ztuhlý dort dozdobíme libovolně obarveným marcipánem a zbytkem krému.

LIKÉROVÝ DORT S LÍSKOVÝMI OŘÍŠKY

 

Těsto:
3 vejce, 120 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 100 g mletých lískových oříšků,
1 lžička kypřicího prášku
Krém:
2 lžíce želatiny, 250 g měkkého tvarohu, 130 ml vaječného koňaku, 50 g moučkového cukru,
citrónová kůra
400 ml smetany ke šlehání, 100 g brusinkového kompotu
4 lžíce nasekaných a opražených lískových ořechů na ozdobení

 Postup:

Na piškotové těsto si oddělíme žloutky a bílky. Žloutky utřeme s cukrem a špetkou soli.

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s mletými ořechy a kypřicím práškem a střídavě se sněhem ji zapracujeme do žloutkového krému. Kulatou dortovou formu o průměru 26 cm vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou, naplníme těstem a vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů C. Pečeme asi 25 minut (záleží na druhu trouby). Po vyjmutí z trouby necháme korpus vychladnout a potom ho vodorovně překrojíme na dvě poloviny.
Želatinu necháme nabobtnat zhruba 10 minut asi ve 4 lžících vody. Téměř tuhou želatinovou hmotu za stálého míchání zahřejeme, až se úplně rozpustí. Odstavíme ze zdroje tepla, přidáme vaječný koňak a dobře rozmícháme. Tvaroh ušleháme s cukrem, citrónovou kůrou, přidáme vaječný koňak s želatinou a promícháme. Nakonec lehce vmícháme ušlehanou smetanu.
Spodní díl korpusu vložíme zpět do kovového prstence, ve kterém se pekl a potřeme jej

2/3 připraveného krému. Navrch položíme druhou část korpusu a potřeme zbylým krémem. Střed povrchu poklademe odkapaným brusinkovým kompotem. Dort uložíme alespoň na dvě hodiny do chladna, aby krém ztuhl.
Lískové oříšky nasekáme nahrubo a opražíme nasucho na pánvi. V utěrce vymneme z opečených ořechů všechny slupky. Z vychlazeného dortu sundáme kovový prstenec a oříšky posypeme okraj dortu.

JAHODOVÝ DORT

 

Korpus: 

(pro dortovou formu o průměru 18 – 22 cm) 

3 celá vejce, 150 g cukru krupice, 170 g polohrubé mouky, 50 g másla, 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Náplň:

250 ml mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 60 g cukru krupice, 100 g másla,

1 balíček vanilkového cukru, 5 cl vaječného likéru

Dohotovení:

300 g jahod, 1 balíček červeného dortového želé, 50 g mandlových plátků, máta nebo meduňka na ozdobení

Postup:

Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny a pak přidáme prosetou mouku s kypřicím práškem. Nakonec vlijeme rozpuštěné vlažné máslo. Vše zlehka promícháme a naplníme do vymazané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, z formy vyklopíme a rozkrojíme vodorovně na polovinu. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, který za stálého míchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny a spojíme s pudinkovým krémem. Vše pak společně vyšleháme elektrickým robotem na hladký krém a ochutíme likérem. 2/3 krému naplníme korpus a zbylým krémem potřeme povrch a strany. Nahoru naskládáme jahody nakrájené na plátky a potřeme dortovým želé připraveným podle návodu výrobce. Strany obalíme v pražených mandlových plátcích. Nakonec ozdobíme mátou nebo meduňkou.

SMETANOVÝ DORT S MALINAMI

 

Těsto:

3 vejce, 75g cukru krystal, 100g  hladké mouky, 1 balení  vanilkového cukru.

Náplň:

400 g čerstvých malin, 250 g smetany ke šlehání (33 %), 100 g  bílého jogurtu

ztuž. na šlehačku podle dávkování použitého druhu, cukr moučka podle chuti

Zdobení:

100 g malin, tři snítky meduňky, čokoládová rýže

Příprava:

Vejce na těsto vytlučeme do připravené misky od šlehače. Přidáme krystalový cukr a dáme šlehat na střední rychlost. Do vyšlehané hmoty velice zlehka vmísíme prosetou mouku a vanilkový cukr. Těsto dobře propracujeme a vlijeme do pečicího ráfku z dortové formy, zespoda uzavřeného pečicím papírem. Pečeme na 180 °C asi 45 minut.
Hotový plát vyjmeme z pece a necháme vychladnout. Pak ho vodorovně prokrojíme na dva nebo tři plátky, které k sobě slepíme rybízovým džemem. Takto připraveným korpusem vyložíme dno dortové formy, čímž jsme ji připravili k plnění.
Smetanu na náplň vyšleháme v robotu do pevné pěny a ztužíme ztuž. šlehačky. Část odebereme na omazání dortu. Zbylou šlehačku ochutíme pomačkanými malinami a lehce hotovou pěnu přisladíme.
Takto připravenou šlehačkou pokryjeme korpus ve formě, uhladíme a posypeme celými malinami. Povrch uhladíme zbylým krémem až po okraj a mírným poklepáváním vyženeme vzduchové bublinky. Dáme vychladit alespoň na tři hodiny do ledničky.
Před podáváním ozdobíme čerstvými malinami a snítky meduňky, což zvýrazní čerstvost dortu. Okraje dortu pak posypeme čokoládovou rýží.

 

ŠAMPAŇSKÝ DORT S JAHODAMI

 

Těsto:

100 g polohrubé mouky, 100 g škrob. moučky, 50 g másla, 4 vejce, 150 g krupicového cukru,

1 sáček vanilkového cukru, kůra z poloviny citronu

tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Náplň:

200 g jahod, 1 balení mini laskonek, 400 ml smetany ke šlehání, 6 plátků želatiny,

6 žloutků, 100 g moučkového cukru, 125 ml sektu

Zdobení:

100 g pražených lupínků kokosu

Postup:

Bílky s oběma cukry vyšleháme dotuha. Pak vmícháme žloutky, nastrouhanou citrónovou kůru, prosetou mouku, škrob. moučku a nakonec vlažné rozpuštěné máslo. Těsto rozetřeme do vymazané, moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. V předehřáté troubě ho pečeme při 160 °C asi 45 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Poté ho vyjmeme z formy a vodorovně prokrojíme.
Želatinu necháme nabobtnat v troše studené vody. Pak ji zvolna zahřejeme a necháme rozpustit. Žloutky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do husté pěny. Za stálého šlehání pomalu přilijeme sekt se želatinou. Směs vyjmeme z vodní lázně a vmícháme do ní 100 ml studené smetany. Zbylou smetanu vyšleháme dotuha a lehce ji vmícháme do náplně.
Spodní díl korpusu potřeme třetinou krému. Rozložíme na něj očištěné, na kousky nakrájené jahody a část mini laskonek a zakryjeme je druhou třetinu krému. Navrch přiklopíme druhý díl korpusu. Povrch dortu potřeme zbylým krémem. Boky dortu obalíme praženými kokosovými lupínky a obložíme mini laskonkami. Nahoře dort ozdobíme zbylými

mini laskonkami a jahodami.

OŘECHOVÝ DORT

 

korpus:

14 zarovnaných lžic hrubé mouky, 10 zarovnaných lžic cukru krystal, 3 vejce,

1 lžička prášku do pečiva, 3 lžíce oleje, 2 lžičky kakaa, 2 lžíce vody

Postup:

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme mouku do které přimícháme prášek do pečiva,přidáme ostatní suroviny a přimícháme tuhý sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy v průměru cca 24 cm a pečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 14 minut.

Na vychladlý korpus natřeme krém.

Krém:

10 dkg vlašských ořechů, 5 dkg dětských piškotů, 10 dkg cukru krystal, 1 a půl dl mléka,

15 dkg másla

Ořechy a piškoty si rozsekáme, přidáme cukr, mléko a svaříme. Vychladlé vyšleháme s máslem a dáme do lednice. Ztuhlý krém natřeme na korpus (můžeme si trochu nechat na ozdobu dortu). Na krém natřeme ještě šlehačkový krém.

Šlehačkový krém:

4 dl šlehačky, 2 ztuž. šlehačky, 2 vanilkové cukry

Do šlehačky zašleháme metličkami ztuž. šlehačky a před koncem šlehání i vanilkové cukry. Namažeme na dort (můžeme si nechat trochu šlehačky na ozdobu a obarvit jí kakaem).

Dort ozdobíme krémy, které jsme si dali předtím stranou. Uchováváme v lednici.

 

DORT SYMFONIE

 

Ingredience:

Těsto: 5 vajec, špetka soli, 180 g krupicového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 lžic oleje
Náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce kakaového prášku, sklenička višňové marmelády, trochu rumu
na ozdobu: moučkový cukr, trochu kakaa, ozdoby z čokoládové polevy

Postup:

Bílky se špetkou soli šleháme. Jakmile se začne tvořit bílá pěna, začneme po částech přidávat cukr a ušleháme tuhý lesklý sníh. Do sněhu po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Nakonec lehce vařečkou vmícháme mouku. Těsto nalijeme do formy (průměr 24 cm), ve které jsme vymazali a vysypali dno. Pečeme při 190°C asi 40 minut. Upečený korpus necháme vychladnout. Smetanu ušleháme společně se lžící kakaa. Korpus vodorovně třikrát rozkrojíme takže vzniknou čtyři pláty. Každý kromě horního pokropíme rumem, potřeme marmeládou a na ni natřeme šlehačku. Naskládáme na sebe a potřeme i boční stěnu dortu, můžeme obdobně narýhovat. Horní plát necháme čistý. Z papíru si ustřihneme pět úzkých proužků a ty naskládáme na povrch dortu. Přes sítko dort pořádně pocukrujeme. Opatrně odstraníme proužky a máme notovou osnovu. Okraj dortu poprášíme kakaem a na notovou osnovu napíšeme rozpuštěnou čokoládovou polevou houslový klíč. Kdo si na to netroufá rovnou, může si klíč napsat na papír na pečení a po ztuhnutí ho sloupnout a položit na dort. Stejným způsobem vyrobíme malé notičky, které pak nalepíme z boku na dort.

 

MRKVOVÝ DORT S CITRÓNOVOU POLEVOU

!

 

Ingredience:

cukr

250 g

vejce

5 ks

polohrubá mouka

60 g

prášek do pečiva

1 lžička

rum

1 lžíce

citrónová kůra

1 lžička

mleté mandle

300 g

moučkový cukr

200 g

citrónová šťáva

3 lžíce

pražené mandlové lupínky

50 g

Postup:

Mrkev nastrouhejte najemno. Vejce ušlehejte s cukrem a se špetkou soli do pěny. Lehce vmíchejte mrkev. Mandle promíchejte s rumem a citrónovou kůrou, vmíchejte mouku prosetou s práškem do pečiva a přidejte mrkvovou pěnu. Dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem, nalijte do ní těsto a uhlaďte. Dejte do předehřáté trouby a upečte při 180 °C (asi 60 minut). Citrónovou šťávu utřete s moučkovým cukrem do hladké polevy.

Dort nechte vychladnout, vyklopte z formy a potřete ze všech stran citrónovou polevou. Strany ozdobte mandlovými lupínky.

Tip: Mrkev můžete nahradit dýní nebo cuketou a mandle lískovými oříšky.

 

JAHODOVÝ DORT

 

Ingredience:

Korpus: 250 g másla, 250 g hořké čokolády, 2 lžíce rozpustné kávy, 100 ml vody,

300 g hladké mouky, 60 g kakaového prášku, 0,5 lžičky jedlé sody, 550 g cukru krupice,

4 vejce, 2 lžíce oleje, 100 ml podmáslí
Krém: 2 čokoládové pudinky, 750 ml mléka, 80 g krystalového cukru, 400 g másla, 8 lžic moučkového cukru
Dále: marcipánové kopretiny a lístky, jahody

Postup:

Máslo, čokoládu, kávu a vodu mícháme v kastrolu na mírném ohni, aby se vše rozpustilo. Mouku kakao a sodu prosejeme do mísy, vmícháme cukr a do důlku rozklepneme vejce, přidáme podmáslí a olej. Vše promícháme. Naposled vlijeme čokoládovou směs. Promícháme a těsto nalijeme do formy vytřené máslem a vysypané moukou. Forma musí být větší (průměr aspoň 28 cm nebo menší a vyšší). Můžeme si vypomoct tak, že boky formy vyložíme pruhem papíru na pečení, aby kousek z formy vyčníval.
Pečeme cca hodinu a 45 minut při 160°C (záleží na troubě, i déle). Kontrolujeme špejlí.
Na krém smícháme část mléka s pudinkovým práškem. Zbytek mléka přivedeme k varu, do horkého přidáme cukr a rozmíchaný pudink. Za stálého míchání uvaříme hustou hmotu.

Za občasného míchání necháme vychladnout.
Máslo s moučkovým cukrem ušleháme do pěny a po lžících pomalu vešleháme vychladlý pudink.
Vychladlý korpus jednou nebo dvakrát vodorovně prokrojíme a naplníme krémem. Potřeme

i celý dort zvenku a dáme vychladit. Pak zbytkem krému dozdobíme boky, vytvoříme ozdobný lem po obvodu horní plochy a vyplníme ji rozpůlenými jahodami.

Ozdobíme kopretinami.

KARAMELOVÝ DORT

 

Ingredience:

Světlý korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, špetka soli, 160 g hladké mouky, 4 lžíce oleje
Tmavý korpus: 2 vejce, 80 g cukru krupice, špetka soli, 1 lžíce kakaa, do 80 g hladké mouky (tak, aby kakaa s moukou bylo dohromady 80 g), 2 lžíce oleje
Poleva: 70 g ztuženého tuku, 10 g kakaového prášku, 120 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka
dále: rum, kokos obarvený na zeleno, marcipánové květy, dětské piškoty,

Karamelový krém s pudinkem

Postup:

Světlý korpus: bílky se špetkou soli šleháme, až vznikne sníh, přidáme cukr a vyšleháme do husté pěny. Po jednom vešleháme žloutky a po lžících olej. Vařečkou vmícháme mouku. Těsto urovnáme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a pečeme při 180°C asi 25 minut.
Tmavý korpus: bílky se špetkou soli šleháme, až vznikne sníh, přidáme cukr a vyšleháme do husté pěny. Po jednom vešleháme žloutky a po lžících olej. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto urovnáme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a pečeme při 180°C asi 15 - 20 minut.
Poleva: tuk rozehřejeme. Do teplého (ne horkého!) vmícháme mléko, prosetý cukr a proseté kakao. Na teplé plotýnce vymícháme hladkou polevu (nesmí zavřít).
Vychladlý světlý korpus vodorovně rozkrojíme na poloviny. Jednu polovinu pokropíme podle chuti rumem a potřeme krémem. Na krém uložíme hnědý korpus, který rovněž pokropíme rumem a potřeme krémem. Přiložíme druhou část světlého korpusu. Boky dortu potřeme krémem a obalíme mletými piškoty. Dáme ztuhnout do ledničky. Zatím připravíme polevu. Polovinu dortového povrchu polijeme polevou a necháme zaschnout. Druhou polovinu potřeme krémem a hustě posypeme zeleným kokosem. Ze zbytku krému vytvoříme ozdobný lem po obvodu a na zelenou plochu pomocí krému přilepíme květy.