Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak rychle vypnout Windows - několik tipů

10. 6. 2017

 

01 TIP

 

Nejjednodušší rychlé vypnutí systému bez uložení dat:
Vytvořte si zástupce a do pole "Zadejte umístění položky" vložte příkaz

shutdown /s /f /t 1

a zástupce si pojmenujte třeba "Vypnout PC". Pro pohodlnější vypínání si ještě můžete zástupce připnout na hlavní nabídku, nebo si ve vlastnostech zástupce můžete vytvořit vlastní klávesovou zkratku pro ukončení systému.

 

 

02 TIP

 

Rychlé vypínání Windows

Spusťte (Win+R) program gpedit.msc a upravte příslušnou zásadu: v mém případě je to Computer configuration/Windows settings/Security settings/Local ploicies/Security options/Shutdown:Clear virtual memory pagefile. Nastavil jsem na disabled a Windows se teď vypínají za necelých 20 vteřin.

http://technet.idnes.cz/rychly-tip-zrychlete-otravne-pomale-vypinani-pocitace-pgu-/software.asp?c

 

 

03 TIP

 

Vadí vám čekání na ukončení programů při vypínání Windows? Jednoduchými úpravami výchozích hodnot zkrátíte otravné pauzy.

 

Jakmile vyberete klasické vypnutí Windows, tedy nikoliv přechod do režimu spánku nebo hibernaci, čeká systém na odpověď od jednotlivých programů a služeb. Pokud se jí nedočká ve stanovaném časovém intervalu, ukončí je automaticky, prodleva je určena hlavně pro vnitřní odpovědi. Při čekání na vypnutí Windows XP i Vista můžete prodlevy zkrátit pomocí úprav registru systému, není tak zapotřebí stahovat specializované programy pro následující změny.

Otevřete systémový editor registru vložením příkazu regedit do pole Zahájit hledání (Windows Vista) nebo dialogu Spustit (Windows XP i Vista). Zde pak v prvním kroku nalistujte klíč HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop a upravte v něm následující hodnoty:

  • WaitToKillAppTimeout – 32bitová DWORD hodnota, která určuje, jak dlouho se bude čekat na jednotlivé programy v milisekundách. Standardní hodnota bývá 20 000 ms, tedy dlouhých dvacet sekund, snižte ji například na 2 000 ms. Podobně si počínejte také u hodnoty HungAppTimeout.

  • AutoEndTasks – opět 32bitová DWORD hodnota, kterou nastavte na 1. Zajistíte si tak, že programy, které neodpovídají, budou ukončeny bez vašeho potvrzení.

Pokud některá z těchto hodnot v uvedeném klíči neexistuje, vytvořte ji pomocí příkazu Úpravy | Nový | Hodnota DWORD (32bitová).

Výchozí údaj 20 000 hodnoty WaitToKillServiceTimeout odpovídá dvaceti vteřinám čekání na vypnutí služeb

Nyní nalistujte klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control a nastavte prodlevu v milisekundách u hodnoty WaitToKillServiceTimeout, čímž snížíte dobu čekání u systémových služeb. Všechny nové prodlevy budou použity po restartu Windows a novém přihlášení.

Autor: Ondřej Bitto