Jdi na obsah Jdi na menu
 


01 - Moje cesta k Macu

5. 8. 2017

Moje cesta k Macu

 

V roce 2011 jsem si pořídil moje první Apple zařízení. Byl to iPhone 4s. Jelikož jsem byl s iPhonem velice spokojen, pořídil jsem i iPad 2. Po nějakém čase jsem pojal myšlenku na applovský počítač. Při výběru Maca jsem měl jasno v jedné věci: Nechci nový kus, ale poohlédnu po něčem starším. Hlavní důvod byly samozřejmě finance a také fakt, že MacOS X neznám a nevím, zda mi bude vůbec vyhovovat. Prostě jsem chtěl levné zařízení na zkoušku. 

 

Nejdostupnější applovský počítač je Mac-mini. Začal jsem tedy pátrat po internetových bazarech a aukcích. Ale nic mně v tu chvíli nezaujalo. Nechal jsem myšlenku na Maca tedy na chvíli být.

Asi před dvěma lety se mi naskytla příležitost půjčit si od kamaráda Macbook Pro. Jelikož jsem byl na OS X zvědavý a hlavně na možnosti přizpůsobení pro zrakově postižené, tak jsem nabídky hned využil. Měl jsem tedy první možnost se zhruba seznámit s OS X a s jeho možnostmi ovládání. Práce na Macbooku se mi celkem zalíbila. Zjistil jsem, že práce s OS X na 13-ti palcovém displeji mi nečiní žádné problémy. Ale Macbook jako takový mi přišel opět velký, těžký a nenadchla mě ani velikost a hmotnost napájecího adaptéru. Macbook jsem tedy vracel s tím, že do budoucna bych se rád k OS X vrátil.

Nejsem zrovna velký příznivec notebooků, protože mi všechny připadají zbytečně velké a hlavně těžké. Tim velké nemám namysli úhlopříčku displeje, ale celkovou velikost a tloušťku notebooku. Co se týká úhlopříčky diskpleje, tak s Windwos preferuji 14" - 17". Na menší obrazovky bohužel nevidím a použití speciálního softwaru pro zvětšení obrazovky mě také moc nevyhovuje.

 

Až se mi nedávno dostal do ruky notebook ASUS ZenBook UX330CA - 13,3". Přístroj mně ihned zaujal. Lehký, tenký, hliníkové provedení, malá nabíječka. Hned jsem si řekl, tak to je on. Takhle má dle mého vypadat notebook. Jenže v něm byly Windows 10. A práce s Windows na malém displeji mě nevyhovuje. Hledal jsem tedy alternativu a Macbook Air 13 byla tím pádem jasná volba. Jak jsem zjistil, tak ASUS ZenBook je snad skoro přená kopie Macbooku Air 13 včetně napájecího adaptéru. 

 

Další důvod, který mně k Macu přivedl jsou Windows 10. Více v článku “02 - Jak mně Windows 10 donutil přejít na Mac

 

Takže jsem se pevně rozhodl pořídit Macbook Air 13. Začal jsem tedy pátrat na internetu v aukcích a inzerátech. Nakonec jsem asi po týdnu našel nabídku, která mi vyhovovala. A Macbook Air 13 2013 byl můj.

 

Ještě doplňuji, že mně MacOS natolik zaujal, že jsem si ještě koupil Mac Mini 2014.